Promsconcert AMDG is groot muziekfeest

Het was zaterdagavond volop genieten in de Drenthehal. Muziekvereniging AMDG uit Beilen gaf een promsconcert in een uitverkochte sporthal. Het concert vanwege het 90-jarig jubileum van AMDG Beilen was onderdeel van het culturele jaar van Midden-Drenthe. De enthousiaste bezoekers lieten zich dit muzikale feestje goed smaken.

Het Promsconcert met als speciale gast Syb van der Ploeg was een daverend succes.

Voor dit promsconcert was groots uitgepakt. Achter de fanfare en de malletband van AMDG stond op het podium een indrukwekkend koor dat bestond uit leden van het zanggroep Sing it uit Beilen en gospelkoor El Elohim uit Assen. De populaire Syb van der Ploeg, voormalig frontman van de Friese band De Kast, was de blikvanger op de voorgrond. Hij werd bij enkele nummers geflankeerd door twirlsters van AMDG.

Het repertoire van een promsconcert bestaat meestal uit een mix van licht klassiek en popmuziek, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om volop mee te doen. Het promsconcert van de 90-jarige AMDG volgde die traditie.

Afwisselend

Het repertoire bestond uit afwisselend bekende klassieke stukken, zoals Nabucco van Verdi, en bekende popklassiekers van John Miles, Queen en Tina Turner. Daarnaast was er Nederlandstalig repertoire met André Hazes en Marco Borsato en zelfs een onvervalste schlager. Syb van der Ploeg bracht een paar eigen nummers met natuurlijk zijn Friese hit In Nije Dei, die hij opdroeg aan de alle Friese dirigenten bij het koor en de fanfare. Burgemeester Mieke Damsma feliciteerde de jarige, genoot van de muzikale avond en keek al uit naar het 100-jarig bestaan van AMDG.

Het publiek zong uit volle borst mee met de vele hits die voorbijkwamen. Een muzikale solo werd beloond met een gul applaus en ook de moeilijke uithalen in de zang van Syb bij een nummer als Somebody to Love werden op waarde geschat. Coby Krolis

bestuurssecretaris AMDG Beilen: ‘De sfeer was wat losser dan bij een gewoon concert. Tijdens het nummer Stars en Stripes ging een polonaise door de zaal en hier en daar werd gedanst op de swingende muziek.’ Het concert werd traditioneel afgesloten met de evergreen Land of Hope and Glory dat voor een dankbaar publiek nog een keer gespeeld moest worden.

Volgend jaar mei organiseren AMDG Beilen, het Beiler Harmonie Orkest, de Muzentuin en Beleef Beilen het Vrij Uut festival in het kader van het culturele jaar. Ook dit festival, in de buitenlucht in het hart van Beilen, wordt een groot muziek- en cultureel feest voor Beilen en omgeving.