Voordelen van varkens

Hijken - Het varken is best belangrijk voor de mens. Varkenshouder Michel Pol vertelt hierover in de column De Boer op:

Ik hoor regelmatig in mijn omgeving en in de media dat er veel nadelen zijn aan het houden van varkens. Graag wil ik jullie vertellen over de voordelen van het varken. En dat zijn er nog wel wat.

Vroeger had iedereen wel een varken die de etensresten van het gezin op at en uiteindelijk voor eigen gebruik werd geslacht. Zo gezien waren ze vroeger ook al best duurzaam bezig.

Tegenwoordig worden er ook nog etensresten gebruikt voor het maken van voeding voor dieren. Alleen wordt het nu op grote schaal toegepast. Waarbij de voerfabrikanten ervoor zorgen dat het een goed voedingsproduct voor de dieren wordt. In Japan bijvoorbeeld, worden de etensresten voor bijna honderd procent verwerkt tot diervoeding. Ook hier in Nederland worden er veel reststromen gebruikt om varkens mee groot te brengen, denk aan broodkruimels, koekkruimels, vermalen chips enz.

Wat ook een groot voordeel van het varken is, is dat ze compleet benut wordt. Dit noemt men ook wel vierkantsverwaarding. We hebben het dan niet alleen over de verwerking van karbonades, spare-ribs, gehakt en alle andere vleesproducten. Maar ook worden er 187 niet-vleesproducten gemaakt waar wel iets van een varken in verwerkt zit. In tandpasta, wasmiddel, lippenbalsem, houdbare melk en in behangplaksel zitten onderdelen van het varken. En om niet te vergeten; de hartkleppen van varkens worden toegepast in mensen. Het varken is dus eigenlijk best wel belangrijk voor de mens.

De vierkantsverwaarding van het varken geeft mij als varkenshouder een zeer goed gevoel.

Alle dagen zorgen we ervoor dat de varkens het zo goed mogelijk hebben.

Het houden van varkens is hier in Nederland bij wet goed geregeld. Je kunt dan denken aan minimaal medicijn gebruik, huisvesting, klimaat, voer efficiëntie en zo kan ik nog wel even door gaan. De Nederlandse agrarische sector loopt voorop betreft dierwelzijn, innovatie en duurzaamheid. En daar ben ik trots op.