Olifantsgras voor verwarming Moldavische huizen

In Moldavië wonen zeer arme mensen die in sommige gevallen de keuze moeten maken om of hun geld aan voedsel uit te geven of aan brandhout voor de verwarming van hun huis om de koude winter door te komen.

De Protestantse Gemeente Beilen-Hijken-Hooghalen (PG BHH) besloot te helpen. Een project vanuit Stichting Mensenkinderen werd gestart waar ook de Universiteit van Wageningen bij betrokken is geweest. Resultaat: het telen van Olifantsgras in Moldavië, waar uiteindelijk briketten van worden geperst om als brandstof te dienen voor het verwarmen van de huizen.

Een aantal leden van de PG BHH is gestart met dit project. Het resultaat is dat er aanstaande zondag 13 oktober een cheque overhandigd wordt aan directeur Egbert van Beesten van Stichting Mensenkinderen van 15.500 euro voor het Olifantsgrasproject.

De aftrap van de actie was 31 december 2018 met de verkoop van eigengebakken oliebollen. De hulpactie werd afgesloten met fietsen en wandelen naar de Silvrettapas in Oostenrijk. In de tussentijd werd er een veiling georganiseerd met kavels die door deelnemers maar ook betrokken zijn aangeboden. Variërend van een pan eigen gemaakte boerenyoghurt tot een rondrit met vrachtwagen door het Drentse landschap. Voor de mensen die Oostenrijk een stap te ver of te hoog vonden is er in juni een actie op de ‘Col du Vam’ geweest. De fietsers zijn 15 keer de Vamberg op gefietst en wandelaars twee keer.

Een groep van 25 personen, in de leeftijd van 16 tot 71 jaar, is afgereisd naar Oostenrijk om daar in het weekend van 6 september de top van de Silvrettapas te bedwingen. Een afstand van 15 kilometer met een hoogteverschil van meer dan 1000 meter.

Met het opgehaalde geld wordt drie hectare grond aangekocht door Stichting Mensenkinderen en aangeplant met Olifantsgras. Dit gras kan elk jaar geoogst worden en zal de komende 25 jaar zeker gewas leveren. Verder is er dan nog financiële ruimte voor het ontwikkelen aldaar van een persmachine om de uiteindelijke briketten te maken. Die door de organisatie gratis worden uitgedeeld aan de armste mensen in de omgeving van Drochia, Moldavië. Dit alles onder de vlag van Stichting Mensenkinderen, zodat alles op de bestemde plek terecht komt.