Bibliotheek Smilde blaast vijftig kaarsjes uit: ‘Dit mogen ze elke week wel doen'

Een verhalenvertelster, een ranja koe, het raden van het gewicht van een stapel boeken, een hoek met fotocollages, op ontdekking met robotjes, schminken. Zo maar een greep uit een groot aantal activiteiten in de Smildeger bieb woensdag. De Bibliotheek Smilde bestaat in 2019 50 jaar en dat was reden voor een mooi feest.

Een team van vijf frontoffice medewerksters is actief voor de vier bibliotheken in Midden-Drenthe en twee daarvan hadden de organisatie van deze middag grotendeels in handen. Onder hen Janneke, die samen met Marleen rond de klok van drieën het ontvangstcomité vormt bij de buitendeur. Daar lag de rode loper uit voor wethouder Erjen Derks, maar natuurlijk ook voor die andere vele gasten. Onder de gasten oud medewerkers, maar ook medewerkers van CRAS Smilde en daarnaast nog anderen die een kijkje kwamen nemen.

Onder hen Aly Dijks, wikkend en wegend staat ze met een pakket boeken in haar handen, om zo een gokje te wagen over het gewicht van het leesvoer. Ze vertelt dat ze in de bieb is met haar kleinzoon: ‘Als oppas kon ik dat natuurlijk niet weigeren’, vertelt ze lachend. Eens in de week haalt ze haar kleinzoon van school en één van de leuke gezamenlijke activiteiten is het voorlezen: ‘Dat deed ik vroeger met mijn kinderen en ik vind het nu ook leuk om dat met hem te doen. Hij laat zich nu even schminken en ik maak van de gelegenheid gebruik om hier even rond te neuzen.’ Met het raden van het gewicht van de boeken kan een jaarabonnement gewonnen worden en dat is natuurlijk best de moeite waard. Haar kleinzoon heeft echter een abonnement en Aly woont niet in de buurt. Dat is de reden dat ze uiteindelijk besluit om geen gokje te wagen: ‘Laat een ander hier uit de buurt maar kans maken op deze mooie prijs.’

Cadeaus

Wie jarig is viert feest en krijgt cadeaus. Van de gemeente staat een grote kruiwagen vol met vers fruit te glimmen en een oud medewerker overhandigt een grote glazen pot met pepernoten. Even verderop staat op een grote tafel een immense slagroomtaart. Die wacht op de komst van de wethouder, die de taart aan mag snijden.

De verhalenvertelster Jeanet Landman doet haar best om de jongste jeugd te vermaken met haar spannende verhalen. Ze weet de aandacht goed vast te houden van het jonge publiek, die in de wereld duikt van een elfenkoning en het bakken van taarten. Door het lawaai achterin de bibliotheek worden de kinderen echter snel afgeleid, maar desondanks is er een interactie met klappende kinderen.

Kortom, 50 jaar bibliotheek werd een leuk feest in Smilde en zoals een jongetje bij zijn vertrek tegen zijn begeleider zegt: ‘Dit mogen ze elke week wel doen. Leuk!’