Stichting Goed Gevoel: ‘Mooi maar ook te gek voor woorden’

‘Mabel’ staat met grote rode letters op de envelop die uit de brievenbus steekt. ,,Dit gebeurt zo vaak. Soms staan er ook spullen voor de deur. Meestal zonder afzender”, zegt Mabel Stuiver uit Beilen. ,,Dan zet ik maar weer een bedankje op Facebook voor de anonieme gever.”

De 56-jarige Beilense is al een paar jaar een van de kartrekkers van de Goed Gevoel Actie in Midden-Drenthe. De actie, waarbij voedsel en spullen worden ingezameld voor minima in Beilen, Westerbork en Smilde die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, is zo’n succes dat de organisatie vanaf vrijdag verder gaat als Stichting Goed Gevoel. ,,We worden te groot, dus het is beter om alles officieel vast te leggen”, verklaart Stuiver. Dat succes is wel een twijfelachtige eer, vindt de Beilense. ,,Het is mooi dat we veel voedsel, kleding en spullen krijgen, maar tegelijkertijd is het te gek voor woorden dat het nodig is in zo’n welvarend land. Minima zijn vaak heel gewone mensen, net als jij en ik, die gewoon pech hebben gehad.”

Aan de grond

Stuiver kan er zelf over meepraten. De pedicure zat na haar scheiding zelf een paar jaar financieel aan de grond. Toen ze op de weg terug was, kwam ze via Facebook in contact met een plaatsgenoot die kerstpakketten samenstelde voor mensen die het niet breed hadden. ,,Ik besloot hem te helpen. Een jaar later heb ik het van hem overgenomen. ‘Ik krijg hier een goed gevoel van’, reageerde iemand op Facebook. Zo is de naam Goed Gevoel Actie ontstaan. We heten vanaf nu officieel Stichting Goed Gevoel, maar we blijven actie voeren.”

De stichting krijgt onder meer via haar Facebookpagina veel spullen aangeboden. Ook ondernemers uit Midden-Drenthe sponsoren de stichting met geld en voedingsmiddelen. ,,De laatste maanden van vorig jaar hebben we ook spaarvarkentjes neergezet bij veertig winkels in de gemeente. We hebben ontzettend veel geld opgehaald, zo leeft onze actie. Dit jaar doen we het weer.”

‘Tien cent te veel’

Behalve de kerstpakketten verloot de stichting sinds vorig jaar ook iedere maand een pakket met voedsel en andere spullen. Inwoners van Midden-Drenthe die vinden dat ze voor een maand- of kerstpakket in aanmerking komen, kunnen via Facebook een persoonlijk bericht naar Stuiver sturen met daarin hun motivatie. ,,Sommige mensen verdienen maar tien cent te veel om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Er zijn zoveel schrijnende verhalen. Mensen vragen soms ook advies. Ik kan ze vaak helpen door mijn eigen ervaringen.”

Het aantal kerstpakketten lag afgelopen jaar op dertig, maar volgens de Beilense neemt het aantal aanvragen elk jaar toe. Aanvragers hoeven geen inzicht in hun financiën te geven zoals bij de voedselbank. ,,Maar wij hebben een groot netwerk in Midden-Drenthe. Zo weten we vaak wel hoe de situatie is en of mensen het echt nodig hebben.”

Schrijnende situatie

Vorige maand hoorde Stuiver over de schrijnende situatie van een moeder die met haar vijf kinderen kort geleden in Beilen is komen wonen en nauwelijks kan rondkomen. ,,De kinderen hadden allemaal te grote of juist te kleine kleding aan. Toen hebben we besloten het maandpakket aan hen te geven. Ook heb ik in mijn kennissenkring een oproep gedaan voor kinderkleding. We konden uiteindelijk met twee volle auto’s met kleding, speelgoed en etenswaren naar het gezin toe. Ze waren helemaal door het dolle heen.”

Goed Gevoel is momenteel in onderhandeling over een winkelpand net buiten het centrum van Beilen. ,,Mijn huis is nu een opslagplaats voor spullen”, lacht de voorzitter. ,,Dat moet allemaal naar die winkel, waar mensen ze kunnen komen halen of ruilen. Maar ook brengen uiteraard. Het wordt een soort gezelligheidswinkel, een laagdrempelige manier voor minima om met ons in contact te komen.”