NK Wielrennen naar de VAM-berg in Drenthe

Het NK wielrennen vindt volgend jaar plaats op en rond de VAM-berg in het Drentse Wijster. Dat heeft de organisatie zojuist bekend gemaakt op de voormalige vuilnisbelt, waar donderdag Olympia’s Tour van start gaat.

Ede was afgelopen jaar het strijdtoneel voor de nationale titels. De organisatie was in handen van het Belgische evenementenbureau Golazo. Dat had nog een doorlopend contract met wielerbond KNWU, maar met wederzijds goedvinden is dat ontbonden. Daardoor was de weg vrij voor Drenthe.

Na Emmen is nu de VAM-berg NK-locatie

Thijs Rondhuis voerde de afgelopen tijd gesprekken met de wielerbond om het NK op en rond de VAM-berg te houden. Daar is nu een akkoord op gegeven. In 2015 werd het NK voor het laatst in het Noorden gehouden.

Toen was Emmen de plaats waar de renners streden om het roodwitblauwe tricot. Jarenlang werd het NK gehouden tussen de Limburgse heuvels in plaatsen als Valkenburg, Meerssen, Beek en Geulle

Drie dagen NK in Wijster

De renners gaan komend jaar de VAM-berg twee keer per omloop van 14,7 kilometer beklimmen. Het eerste NK in Wijster wordt gehouden op 19, 20 en 21 juni 2020. Tijdens de drie wielerdagen komen er acht categorieën in actie, van de jongste jeugd tot de elite- en profrenners. De eindstreep wordt bovenop de VAM-berg getrokken.

Daar zullen ook tribunes, een VIP-dorp en faciliteiten voor de pers worden aangelegd. ,,Bovenop heb je een fantastisch uitzicht. Daar kan je ze wel vier keer zien langskomen’’, aldus organisator Thijs Rondhuis, die onder meer de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe en de wielerbond aan zijn zijde vindt bij het op touw zetten van het evenement.