Herman Polak vertelt over de oorlog

Hooghalen - Als Herman Polak drie jaar oud is breekt de oorlog uit. Daarom besluiten zijn ouders in 1942 te gaan onderduiken. Herman wordt samen met zijn zus Felice van huis opgehaald en naar een kindertehuis in Utrecht gebracht. Hier blijven ze echter niet lang. Broer en zus worden vervolgens afzonderlijk op verschillende plekken ondergebracht. In het Herinneringscentrum vertelt hij zijn verhaal.

Kleine Herman komt terecht in Amsterdam bij het communistische kunstenaarsgezin Pelgrom. Hoewel het gezin Pelgrom zelf al een groot gezin is, is er plaats voor vele verschillende onderduikers. Bij een overval op 21 maart 1944 worden de meeste onderduikers bij het gezin Pelgrom gearresteerd. Herman weet te ontsnappen, en zwerft vervolgens langs vele verschillende onderduikadressen. Een paar weken hier, dan weer een paar weken daar; in totaal zo’n 18 onderduikadressen.

Na de bevrijding wordt Herman herenigd met zijn ouders en zus in Deventer. Zij hebben allen de oorlog overleefd in de onderduik. Het herstellen van het gezinsleven blijkt een moeizaam proces. 'Ik was een onhandelbaar kind, een rotjoch'.

Herman Polak vertelt als gastspreker over de gevolgen die zijn onderduiktijd op zijn verdere leven heeft gehad ‘en eigenlijk nog steeds heeft’. Hij hoopt een bijdrage te leveren aan een stukje bewustwording over de ingrijpende gevolgen van oorlog, rassenhaat en discriminatie.

Op zondag 27 oktober om 14.00 uur vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.