Wadlopen of een stadswandeling

Aangeboden door: The Bagstore

Dat de herfst het moment is om naar buiten te gaan en je hoofd leeg te laten waaien, weet je wel. Toch kun je een dagje buiten op verschillende manieren invullen. Kies jij voor een wandeling dicht bij huis, ga je de uitdaging van het wad aan of combineer je een het luxe en sportieve liever in een stadswandeling?

De zeebodem op

Een absoluut unieke belevenis die je eigenlijk een keer meegemaakt moet hebben; dat is wadlopen op Terschelling. Echt lopen over de zeebodem. Dat wat op het eerste gezicht een saaie zandplaat lijkt, blijkt tijdens de toch vol met leven te zitten. Je kunt hier met een boot of schip naar de mooiste plekjes van het wad gebracht worden en na afloop nog een tochtje maken langs een zeehondenbank. Maar ook een wadlooptocht naar de Boschplaat is een goede optie. Ga je liever direct vanaf het eiland het wad op, ook dat kan. Denk er wel aan om kleding in laagjes aan te trekken. Op het wad kan het kouder zijn dan je in eerste instantie denkt. Ook regenlaarzen en een waterdichte rugzak zijn een absolute must.

Vogels of geesten spotten?

Nog een weekendreisje voor travelbag en de telefoon op vliegstand, is een weekendje Vlieland. Wel de Wadden, maar hier hou je je voeten droog. Op dit kleinste Waddeneiland kom je er al snel achter dat de vogels de baas zijn. Wel meer dan honderd soorten vogels komen hier elk jaar weer om te broeden. Dé plek om vogels te spotten is natuurlijk de Kroon’s Polders. Via het kuierpaadje kom je gemakkelijk heel dicht bij lepelaars, kluten of scholeksters. En spot jij de bruine kiekendief? Een bijzondere ervaring in eigenland is de Vliehors. Bijna de helft van het eiland wordt in beslag genomen door deze zandvlakte. Niet voor niets wordt deze vlakte de 'Sahara van het hoge noorden' genoemd. 

De rust van Schiermonnikoog is uniek. Een ongeschonden karakter en een uitgestrekte natuur. Maar laat je niet helemaal voor de gek houden, de legende vertelt dat over uitgestrekte zandvlakte nog steeds de geest van een monnik doolt. 

Stedentrips in eigen land

Groningen kent hele bijzondere plaatsen voor een prachtige stadswandeling. Denk aan het sfeervolle Noorderhavengebied en het prachtige Noorderplantsoen. Maar ook de gezellige oude binnenstad, met de prachtige Martinitoren en het oude stadhuis. Via de smalle straatjes, de zogenaamde gangen, wandel je over de Heresingel naar het station. Maar dan naar huis zou zonde zijn. Nee pak je weekendtas maar in en geniet in de avond gewoon verder van de vele restaurants en kroegen die Groningen rijk is. Dompel je onder in de historie of het studentenleven en beleef Groningen op en top. En hotels zijn er genoeg. 

Nog een oud centrum maar dan wat minder noordelijk is Dordrecht. Hier maak je door middel van een korte wandeling op een leuke manier kennis met het oude centrum en de diverse stadsparken. Imposante is de Onze Lieve Vrouwekerk. Hierna loop je langs de Oude Maas naar het oude havengedeelte. Vandaar verder door authentieke straten en stegen, over het Hof, door de Kloostertuin en langs de markt op het Statenplein naar het Dordrechts Museum. Nog niet moe? Wandel dan nog verder door het prachtige Merwesteinpark, Oranjepark en Weizigtpark en terug naar het station. 

Liever een combinatie? 

Deventer heeft veel meer te bieden dan de oude stad alleen. Via de wandelboulevard wandel je een flink stuk langs de uiterwaarden van de IJssel en door het vele groen. “Het Nieuwe Plantsoen” met een prachtige vijver, een dierentuin en een oude watertoren, is echt een enorm park. Na de karakteristieke sfeervolle straten en een enkel nauw steegje, is het natuurlijk heerlijk bijkomen en napraten in van de vele cafeetjes.