De kop is eraf: WK sneldammen is begonnen

De kop is eraf. Vanochtend was de aftrap van een mooie damweek in de Drenthehal in Beilen. Damclub Hijken DTC houdt vandaag (zondag 20 oktober) het WK rapiddammen en de rest van de week staat eveneens in het teken van deze denksport.

Vooraf stonden enkele deelnemers voor de sporthal, in de buitenlucht. Onder hen Auke Scholma, driftig aan zijn sigaartje trekkend en zichtbaar enigszins nerveus. Of hij klaar is voor dit WK? ‘Nee. Eigenlijk niet. Ik heb de zware partij van gisteren nog in mijn benen zitten’, zo vertelt hij lachend. Ondanks dat dit grote evenement vandaag begon was er gisteren dus wel de reguliere competitie wedstrijd en moest er toen ook gedamd worden.

Complimenten

Namens de organisatie verzorgde voorzitter van Hijken DTC Wim Koopman even later de opening, hij kreeg complimenten van de Nederlandse en wereld dambond. Niet overal staan organisaties op om dergelijke grote evenementen te organiseren, maar eens in de paar jaar staat Hijken DTC klaar om dit wél op te pakken, hetgeen gewaardeerd wordt.

Voor het WK sneldammen wordt door spelers en speelsters uit 13 verschillende landen gestreden om de eer. De beste dammers ter wereld zijn present op dit internationale toptoernooi. De 90 deelnemers spelen vrijwel onafgebroken 9 rondes. Naast de strijd om de (individuele) wereldtitel rapid in twee categorieën (open en vrouwen) wordt ook een landenklassement opgemaakt. De sluiting met prijsuitreiking is waarschijnlijk zondagavond rond 19:00 uur. De partijen zijn live te volgen op internet (www.damweekhijken.nl), maar het toernooi is ook vrij toegankelijk voor publiek.

Onder de deelnemers enkele grote namen als de huidige wereldkampioen Alexander Georgiev en Roel Boomstra, de wereldkampioen van 2018 en tevens lid van Hijken DTC. Boomstra en Georgiev gaan volgend jaar een match spelen om de wereldtitel 2020. Naast Roel Boomstra houden Wouter Sipma, Auke Scholma, Aleksej Domtsjev en Ivan Trofimov namens Hijken DTC de eer van de organiserende vereniging hoog.

In het vrouwentoernooi is Matrena Nogovitsyna, wereldkampioene rapid 2015, 2016 en 2018 de te kloppen vrouw. Tamara Tansykkuzhina en de voor damclub MTB Hoogeveen uitkomende Natalia Sadowska zijn de huidige belangrijke concurrenten.

Damweek Hijken

Met het WK rapid wordt de ‘Damweek Hijken’ afgetrapt met het ‘Open Herfsttoernooi’ van 21 t/m 25 oktober en het NK rapid op zaterdag 26 oktober. Verder is er een regionaal jeugdtoernooi. Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van het Healthy Ageing Network (HAN). Publiek is gedurende deze week welkom om een kijkje te komen nemen.