‘Je komt altijd met een verwonderende glimlach naar buiten’

De Stichting Kunst- en Cultuur4daagse Midden-Drenthe is klaar voor een open atelierroute, dit jaar met het thema Verrijking door keuze. De werken zijn te zien in de weekenden van 2 en 3 november en een week later op 9 en 10 november, alle dagen van 11.00-17.00 uur.

Met vertrouwde kunstenaars, nieuwe kunstenaars, twee autodidacten en een grote diversiteit aan kunstwerken. En dat is allemaal te bekijken in elf ateliers in de gemeente Midden-Drenthe met een overzichtsexpositie in de Aventurijn in Smilde. De opening door wethouder Dennis Bouwman van de overzichtsexpositie in de Aventurijn is op 1 november om 20.00 uur.

Gerard Molenaar (Krommaat 16, Westerbork) toont zijn werken in zijn pottenbakkersatelier waar hij gebruikskeramiek vervaardigt. René Kaiser en Hannie van der Gijp tonen hun werk samen in Bovensmilde (Seringenstraat 1). Kaiser met steengoed keramiek en Van der Gijp met kartonbeelden en schetsen van modeltekeningen en schilderingen.

Gezamenlijk in Westerbork (Westereind 52) tonen Joke Koenraads (fotografie en schilderijen) en Co Raatjes-Dijkstra (tekeningen en aquarellen) hun veelzijdige werk. Eva Lukkenaer (Zandhoeklaan 11, Westerbork) runt Pottenbakkerij de Vuurplaats en laat onder andere gedraaid maar ook geboetseerd werk zien, in serie of unica. In de Aventurijn exposeren Greet Verschoor, Rob Koedijk, Helma van de Water en Betty Simonides. Verschoor toont abstracte schilderijen, Koedijk schildert eveneens, maar vindt inspiratie in de architectuur van onder andere Mies van der Rode en Gerriet Postma. Simonides toont werk gemaakt op basis van een concept waarin het platte vlak een uitgangspunt vormt. Van de Water vervaardigt keramiek en gebruikt de van oudsher ambachtelijke manier van het draaien waarna het object wordt gedecoreerd.

Beeldhouwer

Ina Zeewuster-Wesseling (De Hofkamp 4, Hijken) is beeldhouwer en toont haar werk thuis. Henk Renting (Schoolstraat 2a, Orvelte) is schilder van stillevens, trompe-l’oeils en portret in olieverf in een realistische stijl. Peter van Zwol laat installaties, objecten, schilderijen, tekeningen en grafisch werk zien. Zijn veelzijdige werk toont hij aan de Hoogeveenseweg 1 in Westerbork. Harm de Noord (Hogebrinksweg 1, Elp) werkt met metaal, hout, beton, mozaïek en papier. Zijn werk is abstract met als inspiratiebron het landschap. In het atelier van Joan Bruggink (Veenhoopsweg 61, Smilde) is werk te zien van Bruggink, maar ook van Wiebe F. Bosma en Jos de Vink. Bruggink toont bronzen beelden, schilderijen en tekeningen, Bosma schilderijen, tekeningen en aquarellen. Jos de Vink is ontwerper en bouwer van technische kinetische kunstobjecten die aangedreven worden door heteluchtmachines.

De rustige sfeer van de afgelegen boerderij waar Anneke Verstegen (Veldhuizenweg 7, Hoogersmilde) exposeert is niet terug te vinden in haar werk. Het werk is figuratief maar niet in de klassieke zin. Door krachtig gebruik van materialen komt ze tot expressief werk. Ze wil grip krijgen op het onderwerp en opboksen tegen de wil van het werk zelf. Of het nu een portretopdracht is of vrij werk, het zal haar uitdagen de intentie van het onderwerp,de materiaalkeuze en haar fysieke inzet tot elkaar te brengen. Elk werkstuk kan dan ook een eigenheid krijgen zonder dat ze zichzelf verliest. De serie goudvissen die ze als thema opgedragen kreeg van Han Bennink, is daar een mooi voorbeeld van. Met Han Bennink heeft ze in het kader van het culturele jaar Midden-Drenthe een samenwerkingsproject met de titel; Vrijheid in het nu! Een registratie van hun performance is te zien tijdens de atelierroute.

Verwonderende glimlach

De expositie in de boerderij wordt met de gastexposanten Han Bennink en Rien Broekhuizen verrijkt met objecten, tekeningen, collages, assemblages en installaties. Verstegen: ‘Je komt altijd met een verwonderende glimlach naar buiten.’ Van Anneke is er ook een uitstapje te zien in de assemblages van oude ijzeren gebruiksvoorwerpen van rondom de boerderij en de draadplastiekjes die afgeleid zijn van tekeningen.

www.kunstcultuur4daagse.nl