Byzantijnskoor Drenthe brengt muzikaal vertier

Westerbork - Het Byzantijnskoor Drenthe bestaat 15 jaar en geeft daarom twee jubileumconcerten op zondag 10 november in de Stefanuskerk in Westerbork en op zondag 1 december in de Mariakerk in Ruinen. De aanvang van beide concerten is 15.00 uur.

Vanaf haar ontstaan in 2004 heeft het BKD zich ontwikkeld tot een gerenommeerd regionaal mannenkoor. Tijdens concerten brengen zij een gevarieerd programma ten gehore van Byzantijnse gezangen, Kozakkenliederen en Slavische volksmuziek. De ongeveer 35 mannen brengen de sacrale klanken van de Orthodoxe liturgie op een waardige manier ten gehore maar roepen ook de sfeer van de woeste steppen en het ongerepte Slavische plattelandsleven op.

Dit type 4-stemmige koorzang komt het beste tot zijn recht wanneer er a capella gezongen wordt. Het Byzantijnskoor Drenthe beheerst dit muziekgenre volledig van de diepste bassen tot de hoogste tenoren. Het koor streeft voortdurend naar verbetering op allerlei gebied. In dit jubileumjaar kan daarom een gedeeltelijk nieuw repertoire ten gehore worden gebracht. Dit is, niet in de laatste plaats, het resultaat van de intensieve samenwerking met Julia Zaytseva, de sprankelende dirigente en zangpedagoge die inmiddels al weer 5 jaar aan het koor is verbonden.

Terugkijkend in de tijd zijn een aantal huidige koorleden al sinds de oprichting bij het koor betrokken, maar melden ook nieuwe leden zich regelmatig aan, zodat de bezetting al jarenlang nagenoeg constant blijft.

In de aanstaande twee jubileumconcerten komen behalve natuurlijk het bekende repertoire ook nieuwe liederen als Blazjѐn moezj(Psalm 1), Ѐj oechnjem(wolgaslepers) en Katjuscha aan bod. Voor meer informatie kijk op de site.

www.byzantijnskoor-drenthe.nl