Survivalvereniging Westerbork aast op sportpark VKW

Sportpark de Perkenslag van voetbalclub VKW in Westerbork wordt uitgebreid met een survivalbaan. Daarmee krijgt vereniging Valtjemet Survivalrunners een nieuw en groter onderkomen.

Over dat plan zijn de voetbal- en de survivalvereniging in overleg met de gemeente Midden-Drenthe.

,,Wij staan één van onze vier velden af aan Valtjemet. Tegelijkertijd laten we op één van de andere drie kunstgras aanleggen. Dat kunnen we gebruiken voor trainingen en bij slecht weer ook voor wedstrijden”, zegt VKW-voorzitter Sander Vos.

‘We zijn uit ons jasje gegroeid’

Het huidige terrein van de survivalrunvereniging aan de Brandenweg is verouderd en de constructie waarop de survivallers trainen, is te klein voor het aantal leden. ,,We hebben ongeveer 170 leden. Het aantal is heel snel gegroeid sinds de oprichting in 2011”, vertelt voorzitter Gerrie Mulder. ,,We zijn uit ons jasje gegroeid.”

De vereniging is ontstaan vanuit de Stichting Survivalrun Westerbork. Die organiseerde in 2007 voor de eerste keer een survivalrun in Westerbork. Mulder: ,,Samen met een paar andere mannen deed ik destijds mee aan survivalruns elders in Nederland. Bij ons in de buurt waren die er nog niet. Toen dachten we: dit kunnen we zelf ook organiseren.”

Het evenement, dat in januari volgend jaar zijn veertiende editie beleeft, sloeg meteen aan en de trainingsbaan aan de Brandenweg werd gebouwd. Daar kunnen de leden drie avonden in één ochtend in de week trainen.

Voor de verhuizing is nog ruim een ton nodig

Maar omdat de gemeente niet blij is met de trainingslocatie, zoekt de club al een paar jaar naar een andere plek. Valtjemet klopte aan bij VKW. Vos: ,,We zijn sinds een jaar bezig met het plan om aan de Homaat het sporthart van Westerbork te realiseren, vlakbij de basisscholen in het dorp. VKW en Tennisclub Westerbork zitten daar al. Daar komt Valtjemet dan bij en het idee is dat ook de sporthal daar in de toekomst ook naartoe verhuist. Samenwerking is het toverwoord.”

Valtjemet en VKW zijn al een tijd in gesprek met de gemeente en dat heeft het geld voor de aanleg van het kunstgrasveld inmiddels toegezegd. ,,Het helpt enorm dat we met sportwethouder Erjen Derks een bestuurder hebben die vooruit wil”, zegt Vos. Er is volgens hem nog wel ruim een ton nodig om Valtjemet te verhuizen.

Aantal hindernissen wordt twee keer zo groot

De huidige constructie met hindernissen verhuist volledig mee naar de Perkenslag, zegt Valtjemet-voorzitter Mulder. ,,Daar wordt hij verder uitgebreid. Het aantal hindernissen wordt twee keer zo groot, zodat er meer mensen kunnen trainen.” Vos: ,,Alles voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen en er komt een hek omheen, zodat niet iedereen zomaar het terrein op kan.”

Als de gemeenteraad het geld voor de verhuizing beschikbaar stelt, zit Valtjemet volgend jaar zomer op sportpark de Perkenslag, schat Vos in. ,,Het plan ligt nu bij de gemeente. Hopelijk staat het eind deze maand op de agenda van de raadscommissie Ruimte & Groen, zodat we het daar kunnen toelichten.”