Samen aan de slag op begraafplaatsen

Smilde - Oudere begraafplaatsen zijn rijk aan cultureel erfgoed en van groot belang voor de geschiedenis van een gebied. Het beheer komt echter steeds vaker in handen van vrijwilligers. Om gemeenten en vrijwilligers te ondersteunen houdt Landschapsbeheer Drenthe, in samenwerking met Noordergraf, op 16 en 23 november een cursus over de waarde, de inrichting en onderhouden van begraafplaatsen.

Wie mee wil doen kan zich opgeven via de website.

De cursus is op de begraafplaatsen in Smilde en Westerbork. Na een kennismaking neemt Anja Verbers de cursisten mee over de begraafplaats om er meer over te weten te komen. Naast de uitleg en oefening van de mogelijke werkzaamheden, is er aandacht voor de waardering van de graven: welke graven zijn bijzonder en waarom?

Er worden meerdere begraafplaatsen, in Smilde en in Westerbork, bezocht om een breed beeld van de begraafplaatsen en hun kwaliteiten te krijgen. Per begraafplaats komen andere items aan de orde. De cursus is hierdoor erg gevarieerd.

De cursus is voor mensen die meer kennis willen opdoen over het onderhouden en restaureren van graven en begraafplaatsen en zich willen inzetten op deze cultuurhistorische waardevolle plekken. De cursus bestaat uit twee dagdelen (van 9.30 - 13.00 uur) op locatie. De cursus wordt verzorgd door Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe en Marc de Groot, steenhouwer uit Den Andel. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De cursus wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe.

www.lbdrenthe.nl.