Beiler brugklassers kunnen niet wachten op nieuwe school: 'Er komen meer leerlingen, dus misschien ook meer vriendinnen'

Of er een machine staat waar een nieuwe school uitrolt? Nee, zo makkelijk gaat het nou ook weer niet, maar de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe school voor voortgezet onderwijs in Beilen lopen op rolletjes.

Op de bouwlocatie van de nieuwe school voor voortgezet onderwijs in Beilen onthullen acht brugklassers van CS Vincent van Gogh en het Dr. Nassaucollege het spandoek dat zij ter ere van de nieuwbouw maakten. De brugklassers, vier van elke school, staan trots naast het bord dat ze samen hebben ontworpen en getekend. ,,We mochten zelf iets verzinnen, maar het moest wel met de nieuwe school te maken hebben”, zegt Larissa Hummel, leerlinge van Vincent van Gogh.

In het voorjaar gaat de schop de grond in voor de nieuwe Beiler middelbare school. Het nieuwe gebouw is een gezamenlijk onderkomen voor de twee middelbare scholen die Beilen telt: CS Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College. De beide scholengemeenschappen gaan daarvoor een verregaande samenwerking aan.

Techniekonderwijs

Dus zien we bouwstenen, met daarop onder andere het woord ‘techniek’, naar de speciale afdeling voor techniekonderwijs die de nieuwe school krijgt. De bouwstenen gaan in een door Hummel getekende machine, daar komt de nieuwe school uit. De acht leerlingen zijn trots op hun werk: ,,We hadden hem op papier al gezien, maar toen stond de muur er nog niet bij. Nu is het nog mooier”, stelt Dagmar Harms (14).

De scholengemeenschappen maken er (nu nog) een sport van flauwe grappen over elkaar te maken. Maar eigenlijk ging het samenwerken best goed, vertellen de leerlingen. ,,Ik heb heel veel zin in de nieuwe school. Er komen veel nieuwe leerlingen bij, dus misschien ook nieuwe vriendinnen!”, stelt Hummel enthousiast. Ilse Hingstman (13) wil graag de havo afmaken. Daarvoor zal ze na de derde klas naar Assen moeten, en mist ze dus de nieuwe school. ,,Ik hoop dat havo lukt, maar door de nieuwe school vind ik in Beilen blijven minder erg”, lacht ze.

Over anderhalf jaar staat de school er

Ook de directeuren van de scholengemeenschappen en wethouders Dennis Bouwman (PvdA) en Jan Schipper (CDA) van de gemeente Midden-Drenthe zijn enthousiast over de voortgang tot nog toe. De plannen voor een nieuw schoolgebouw in Beilen zijn er al twintig jaar. ,,Het was een weg met heel veel hobbels”, memoreerde Bouwman. ,,Nu verloopt de samenwerking uitstekend en de bouw voorspoedig. We liggen nog steeds op schema.”

Het pand van Oostland Woonland aan De Omloop gaat, als het goed is, nog deze week tegen de vlakte. Vanaf komend voorjaar wordt ruim een jaar gebouwd aan de nieuwe school, die klaar moet zijn voor het schooljaar 2021-2022. De bouwers van Wind Design+Build zijn druk met het maken van het definitieve ontwerp, vertelt projectmanager Jeroen Schurink. ,,We voeren nu gebruikersgesprekken met docenten, om bijvoorbeeld tot een precieze indeling van de lokalen te komen.”

‘Met die samenwerking komt het wel goed’

Docent beeldende kunst Maaike Hoekstra van CS Vincent van Gogh en administratief medewerker Marieke Bos van het Dr. Nassau College bekijken ‘hun’ leerlingen glunderend. Hoekstra en Bos organiseerden de verfmiddag in het Beiler gemeentehuis, waar het spandoek het resultaat van is. ,,Met die samenwerking komt het wel goed. Als je ziet hoe natuurlijk het bij die kinderen gaat”, stelt Hoekstra. ,,Ja”, vult Bos lachend aan: ,,Van sommigen dacht ik: die willen nu wel héél graag een nieuwe school.”