Apple Museum in Westerbork heeft zeldzame collectie van Amerikaanse Apple-verzamelaar binnen handbereik

Een collectie met tientallen zeldzame items van een Amerikaanse Apple verzamelaar kan zomaar binnenkort in het Apple Museum in Westerbork liggen.

Het museum werd onlangs benaderd door de Amerikaan Bob Rosen. Zijn zoon Adam is begin dit jaar overleden en diens nalatenschap omvat een grote verzameling oude Apple-apparatuur.

,,Vader Rosen wist van het bestaan van het Apple Museum in Nederland”, zegt voorzitter Izaäk Buwalda van het museum. ,,Zijn zoon was in 2016 op bezoek geweest in het museum en hij was zo enthousiast over de tentoonstelling dat hij gelijk sponsor is geworden.”

Het bestuur werd door hem benaderd omdat hij deze nalatenschap wel wil doneren aan het Apple Museum. Samen met de heer Rosen wordt de collectie momenteel geïnventariseerd.

Zo’n vijftig zeldzame items

,,Zeker vijftig items hebben het predicaat ‘zeldzaam’ en deze vormen een waardevolle aanvulling op de bestaande collectie en vergroten de aantrekkelijkheid van dit museum”, zegt Buwalda. ,,Ondertussen wordt bekeken hoeveel het verpakken en verzenden van alle items gaat kosten. ,,En er wordt zowel in de VS als in Nederland gezocht naar sponsors die deze ‘overdracht’ naar Westerbork mogelijk willen maken.”

Het bestuur hoopt binnenkort de financiën rond te krijgen en het aanbod te kunnen accepteren.

Het Apple Museum in Westerbork is het enige Apple Museum in Noordwest-Europa. Wereldwijd zijn er slechts vier.