Henderika Scheele-Danes viert haar honderste verjaardag uitbundig (net als haar terugkeer naar Drenthe)

Westerbork / Odoornerveen - Henderika Scheele-Danes zag op 18 november 1919 het levenslicht in Odoornerveen. In Woonzorgcentrum Derkshoes in Westerbork, waar ze sinds twee jaar woont, wordt haar 100ste verjaardag maandag uitbundig gevierd.

,,Ze is vrolijk en wordt hier fantastisch verzorgd. Naar omstandigheden gaat het goed.” Ethel Scheltena is blij dat haar schoonmoeder Henderika Scheele-Danes weer in de buurt woont. Tot twee jaar terug zat ze in een verpleeghuis in Rotterdam. ,,Daar had ze de 100 niet gehaald, denk ik.”

Wethouder Anique Snijders kwam maandagmiddag op visite bij de jarige Jet. Henderika Scheele-Danes vierde haar feestje in familiekring. ‘s Ochtend had ze het al met haar medebewoners gevierd in de grote zaal van het Derkshoes.

Kindermeisje

Scheele-Danes groeide op in Odoorn. ,,In haar jeugd is ze naar het Westen verhuisd om daar als kindermeisje te gaan werken. Daar heeft ze mijn schoonvader leren kennen. Hij komt uit Rotterdam. Samen gingen ze daar wonen”, vertelt Scheltena.

Het echtpaar kreeg één zoon, Scheltena’s man Harry, en drie kleinkinderen. ,,Wij hebben op verschillende plekken in Nederland gewoond en zijn uiteindelijk naar Drenthe verhuisd. Dat is ook de reden dat mijn schoonmoeder twee jaar geleden terug naar Drenthe is gekomen. De verhuizing heeft haar heel goed gedaan. De laatste jaren in het verpleeghuis in Rotterdam had ze geen lol meer in het leven. Nu is ze veel vrolijker.”

Druk

Henderika Scheele-Danes is nog goed bij de tijd. Ondanks dat ze er lichamelijk minder aan toe is, maakt ze er het beste van, zegt Scheltena. ,,Ze zit in een rolstoel en vindt het soms vervelend dat ze bij alles geholpen moet worden. Maar ze drinkt elke dag koffie en eet in de zaal. Ook zijn er ontzettend veel activiteiten, waar ze graag naartoe gaat. ‘Kind ik heb het hier veel te druk’, grapt ze wel eens.”