Vervoersbedrijven willen af van losse kaartjes: alle Drenten aan de chipkaart

Regio - Inwoners van Drenthe kunnen tot en met 31 december van dit jaar een extra goedkope OV-chipkaart kopen. Met dit ‘OV-toppertje’ hopen vervoersbedrijven Arriva en Qbuzz het aantal kopers van losse kaartjes in de bus te verminderen.

Tot en met 31 december 2019 kost een (landelijk te gebruiken) persoonlijke OV-chipkaart 2,50 euro in plaats van de gebruikelijke 7,50 euro. De kaart is verkrijgbaar via de website ovtoppertje.nl. Ter vergelijking: een los kaartje kost minimaal 2,70 euro en wordt rap duurder naarmate de reisafstand groter wordt.

De actie is enerzijds bedoeld om er op te wijzen dat busreizen in Drenthe vanaf 15 december alleen nog met de pin of OV-chipkaart betaald kunnen worden. In de meeste bussen in Friesland is dat nu al het geval.

Extra oponthoud door losse kaartjes

Bovendien willen Arriva en Qbuzz mensen ontmoedigen om losse kaartjes te kopen. Losse kaartjes zijn nu vaak al duurder dan een chipkaart en worden bij de komende prijsverhogingen in 2020 relatief nog duurder.

Toch denken reizigers die maar af en toe met de bus reizen dat een chipkaart niet uit kan. Het ‘OV-toppertje’ kan voor hen zeker uit, omdat het 20 cent goedkoper is dan een los kaartje in de bus.

De verkoop van losse kaartjes zorgt vaak voor extra oponthoud bij de bushaltes, zeker als er met contant geld betaald wordt. Pinnen gaat sneller,maar het kost altijd meer tijd dan passagiers die tijdens het instappen hun chipkaart voor de scanner houden en meteen kunnen doorlopen.

Het is de tweede keer dit jaar dat de noordelijke vervoersbedrijven de extra goedkope chipkaart verkopen. In januari was het ‘OV-toppertje’ ook tijdelijk te koop.

Het ‘OV-Toppertje’ is alleen te koop in Drenthe, Groningen en Friesland, maar kan in heel Nederland gebruikt worden voor reizen met bus, tram, metro en trein.