Melktijd

Lheebroek - Deze week de wekelijkse column De Boer op uit de pen van Dorien Benning-de Wal. Zij vertelt over hoe haar kinderen het leven ervaren op de boerderij:

‘Mag ik nou van tafel?’ Het is 17.15 uur en een van onze zoons zit te wippen op zijn stoel. Niet dat hij wil gaan spelen. Hij ‘moet’ aan het werk. De koeien op ons melkveebedrijf worden twee keer per dag gemolken: ’s ochtends om 5.30 uur en ’s avonds om 17.30 uur. Er wordt bij ons met twee personen gemolken. Eén persoon in de stal om de koeien op te halen en de ligboxen schoon te harken en in te strooien. En één persoon in de melkstal om de koeien aan te sluiten op de melkmachine.

Koeien zijn gewoontedieren. Bij het pakken van de harken en de ‘Hee Hup!-roep’ van de twee zesjarige boerenknechten komen de eerste dames al in de benen om naar de melkstal toe te lopen. Iedere koe heeft haar eigen karakter. Ineke staat vaak als eerste in de melkstal en Aafke wil eerst een aai over haar bol voordat ze naar de melkstal gaat. Eén rondje in de draaimelkstal duurt twaalf minuten, daarna kunnen ze terug naar de vriendinnen in de stal, mits er niks bijzonders aan de hand is. Als een koe fit is, geeft ze veel melk. Koeien die ineens veel minder melk geven, gaan automatisch in een zorghok achter de melkstal. Zorgkoeien worden na het melken gecontroleerd en eventueel behandeld. We houden onze koeien stuk voor stuk goed in de gaten. Die zorg krijgen onze vier kinderen met de paplepel ingegoten. Wat is het mooi om te zien met hoeveel toewijding ze te werk gaan met de dieren.

Zondagochtend 3.50 uur: ik schrik wakker van gerommel in de keuken. Ik ga naar beneden en ontdek een van de tweeling in zijn ‘werkkleding’ bij het aanrecht. Hij is brood aan het smeren omdat hij zo ‘moet’ melken. Ik geniet van het slaperige koppie, die wilde bos krullen en de verontwaardiging als ik vertel dat het nog lang geen melktijd is. De werkkleren gaan weer uit. En naast papa, in het grote bed, is het nog heerlijk slapen tot de wekker om 5.20 uur gaat. De zorg voor de koeien zit er wel in, nu nog leren klokkijken.