Op de Gezondheidsmarkt zien inwoners wat mogelijk is om zo lang mogelijk in hun dorp te blijven wonen

Nieuw-Balinge - In Nieuw-Balinge wordt zaterdag een gezondheidsmarkt gehouden die inwoners informeert over mogelijkheden om fit en gezond te blijven.

‘Uit een enquête is gebleken dat inwoners van Nieuw-Balinge graag zo lang mogelijk in het dorp willen blijven wonen en op de gezondheidsmarkt vertellen we ze wat er op dat gebied mogelijk is’, vertelt José Post van de dorpszorggroep die de markt organiseert.

Van 10.00 tot 13.00 uur is iedereen welkom in het dorpshuis, waar meerdere ruimtes worden gebruikt voor de markt. ‘Er zijn workshops, maar er komen ook veel bedrijven die bijvoorbeeld informatie geven over steunkousen en scootmobiels. Ook Welzijnswerk Midden-Drenthe en JOG zijn aanwezig om informatie te geven over hun diensten. Alles wat met wonen, zorg en leefbaarheid te maken heeft, komt aan bod. Het is een markt voor jong en oud, want we besteden ook aandacht aan onze sportcarrousel en kinderen kunnen er iets leuks maken voor de vogels.’

Sportcarrousel

De sportcarrousel draait al het hele jaar in Nieuw-Balinge en is één van de resultaten van de enquête. Het brengt de kinderen in het dorp op een laagdrempelige manier in contact met verschillende sporten en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ook zijn er plannen om de voormalige peuterspeelzaal in het dorpshuis te gebruiken als fitnessruimte.

‘We hebben inwoners gevraagd naar hun wensen in het algemeen en specifiek naar leefbaarheid. Daaruit bleek onder meer dat veel Nieuw-Balingers buiten het dorp naar een sportschool gaan, maar dat liever in eigen dorp zouden doen. Veel mensen krijgen van hun huisarts te horen dat ze meer moeten bewegen of krijgen oefeningen van een fysiotherapeut, maar ze kunnen in eigen dorp niet naar de sportschool. De peuterspeelzaal is verhuisd naar de basisschool en nu staat de zaal, die een eigen ingang heeft, leeg. We willen de ruimte natuurlijk graag benutten op een manier die aansluit bij de wensen van de inwoners en het dorpshuis iets oplevert. Daarom hebben we contact gezocht met BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) en de provincie, om ons plan voor te leggen.’

Een ander resultaat van de enquête is de aanschaf van een duofiets, waardoor ook mensen die minder mobiel zijn samen met iemand anders nog een fietstochtje kunnen maken.