Dubbele overval Witteveen in Opsporing Verzocht: 'Heeft iemand een vluchtauto gezien?'

Niet één, maar twee keer overvallen worden in je eigen huis. Het overkwam een familie in Witteveen begin dit jaar. In Opsporing Verzocht deden zij dinsdagavond hun verhaal. De politie gaat uit van dezelfde dader en is op zoek naar tips.

,,Het signalement dat moeder geeft, en daarvoor vader en zoon, komt grotendeels overeen”, zei politiewoordvoerder Nathalie Schubart in de aflevering van Opsporing Verzocht. ,,Er is beide keren veel geweld gebruikt.” Het signalement van de overvaller: een blanke man, van rond de 40. De man spreekt Nederlands zonder opvallend accent. Hij draagt een bril met een donker montuur. ,,Maar dat kan een vermomming zijn”, zei Schubart.

Voorkennis

Na de eerste overval op de woning aan de J.B. Kanweg in Witteveen, in de nacht van 26 op 27 januari, rent de overvaller weg door het bos. Richting de N381. ,,Het zou kunnen dat er die avond in de berm een vluchtauto heeft gestaan”, zei de politiewoordvoerder.

Een ander aanknopingspunt is de doelmatigheid van de dader. ,,Beide keren liep hij regelrecht naar de kast, hij was vooral geïnteresseerd in geldkistjes waar toentertijd de opbrengst van de bakkerij in zat”, vertelde Schubart. ,,Misschien heeft iemand geweten dat de geldkistjes er stonden, wellicht heeft de dader dat opgevangen.”

Reconstructie

De slachtoffers deden zelf hun verhaal in Opsporing Verzocht. Van de overvallen hebben ze nog altijd veel last. De ouders van bakker Jordy Schepers zijn beide hulpbehoevend. De bakker en zijn ouders wonen samen in het huis naast de bakkerij.

In de nacht van 26 op 27 januari om 02.30 uur is de 61-jarige vader als enige nog wakker in de woning aan de J.B. Kanweg in Witteveen. Via de garage, die aan het huis grenst, komt de inbreker de woning binnen. Doelgericht en het geschreeuw van de vader negerend loopt hij af op de kast, waar hij een envelop en geldkistjes uithaalt.

‘Je vertrouwt niemand meer’

Als de vader zijn zoon roept, is die binnen beneden. ,,Mijn zoon gaf hem een paar beste klappen. Toen wilde hij heel graag weg”, vertelt de vader van de bakker in Opsporing Verzocht.

Ruim twee weken later, op woensdagavond 13 februari, is moeder alleen thuis. Rond 20.30 uur zit ze de administratie te doen, als ze merkt dat iemand achter haar staat. De inbreker richt een wapen op haar. ,,Ik ben voor de duvel niet bang”, zegt de vrouw, die in een rolstoel zit. ,,Ik heb gezegd: als je me dood wil schieten, schiet je me maar dood. Ik heb er een beste tik van gekregen. Je vertrouwt niemand meer.”

De reconstructie van de overvallen in Opsporing Verzocht terugkijken? Dat kan hier.