Bibliotheek Beilen haakt aan bij schrijfactie Amnesty voor tien jonge gevangenen

Bezoekers van de bibliotheek in Beilen kunnen maandag 9 december tussen 19.30 en 21.30 uur in het kader van ‘Write for Rights’ van Amnesty International brieven schrijven aan tien jonge gevangenen.

De actie vindt plaats in het kader van de Dag van de Rechten van de Mens op dinsdag 10 december. In Beilen vindt de schrijfactie plaats op initiatief van de plaatselijke Amnesty werkgroep, het Humanistisch Verbond en verschillende kerken.

,,Door al die brieven hopen we dat hun situatie verbetert: dat ze vrij komen, dat hun marteling stopt of dat ze bescherming krijgen”, zegt Henk Timmerman van de werkgroep van Amnesty. ,,Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt autoriteiten om iets te veranderen.”

Twee voorbeelden

Onder de tien jongeren bevinden zich de 23-jarige Yasamani Aryani uit Iran. ,,Zij durfde in het openbaar te spreken over de vrijheid om de kleding te dragen die ze wil, zoals geen hoofddoek. Dit kwam haar te staan op 16 jaar gevangenisstraf.”

Of Emil Ostrovko uit Wit-Rusland. ,,Hij is als 17-jarige veroordeeld voor een drugsmisdrijf waar de eigenaar van een bedrijf schuldig aan is. Hij staat model voor duizenden andere jongeren die ook jarenlang gevangen zitten en dwangarbeid moeten verrichten voor kleine misdrijven die vaak niet door hen begaan zijn.”