Orvelte heeft zijn historische brievenbus terug

Sinds vrijdag prijkt er weer een prachtige historische brievenbus in het Drentse monumentendorp Orvelte. Het knalrode gietijzeren exemplaar staat midden in het dorp op exact dezelfde plek als zijn voorganger aan de Schoolstraat.

In Orvelte prijkte jarenlang een historische brievenbus, die vooral in de zomermaanden veel gebruikt werd door de toeristen die een kaartje naar het thuisfront stuurden. Afgelopen zomer haalde PostNL deze historische brievenbus weg omdat die zich in zeer slechte staat bevond. Aan de rand van het dorp kwam er een moderne bus voor terug.

Te slechte staat

,,De bewoners van Orvelte zijn ontzettend blij dat er weer een historische brievenbus in hun monumentendorp is te vinden”, vertelt bestuurslid Rolinda Neuwitter van de VABO, de belangenvereniging voor de bewoners van Orvelte. ,,De vorige gietijzeren brievenbus verkeerde inderdaad in slechte staat. Het was onze wens om deze brievenbus in ere te herstellen, maar de kosten daarvoor waren simpelweg te hoog. Gelukkig had PostNL in een van zijn sorteercentra nog een historisch exemplaar staan. Die hebben wij nu gekregen.”

Voor de sier

Orvelte neemt zelf het onderhoud voor de historische brievenbus op zich. Toeristen en bewoners moeten echter wel een blokje voor hun post. De ‘nieuwe’ historische bus wordt namelijk niet geleegd en staat er vooral voor de sier. Een ansichtkaart of brief moet in de moderne tegenhanger.