Jan en Geesje Oosterloo uit Westerbork 70 jaar getrouwd: 'Zij paste gewoon bij mij'

Ze ontmoetten elkaar bij de dansavonden in Beilen. Geesje Peeks ‘van’ Lieving kon dansen als de beste. Jan Oosterloo uit Wijster was onder de indruk. ‘Zij past bij mij’, dacht hij. Maandag was het stel uit Westerbork 70 jaar getrouwd.

Natuurlijk is het bijzonder, vinden Jan (90) en Geesje (89) Oosterloo-Peeks uit Westerbork. Het gebeurt immers niet elke dag dat de burgemeester op bezoek komt en er de hele dag mensen bloemen komen afleveren. Maar de zoete inval? Dat was en is nog steeds de rode draad in het leven van het platina koppel.

‘Ga je met me mee naar huis?’

Want het echtpaar houdt van gezelligheid. De gezondheid laat het niet meer toe, maar vroeger dansten ze wat af. Bij hotel Prakken, hotel Koopman of het café van Meinen: in Beilen kwamen het meisje van Lieving en de jongen uit Wijster elkaar tegen. ,,Dan vroeg je onder ‘t dansen: ga je met me mee naar huis?”, vertelt Jan. Hij grijnst bij de herinnering. Waarom Geesje? ,,Zij paste gewoon bij mij.”

Na anderhalf jaar trouwt het paar. Bij de ouders van Geesje thuis, in de grote woning op Lieving. ,,We hadden een heerlijke koffietafel, en toen al waren er heel veel mensen. Ik weet nog dat we zeiden: pas op, straks kan er niemand meer bij”, vertelt Geesje. Na hun trouwen verhuizen ze naar Beilen.

Jan werkt in de wegenbouw, maar verpandt zijn hart aan het kruideniersvak. ,,Ik hielp de buurman wel eens in de zaak. Suiker afwegen, zulke dingen moest ik allemaal doen. Dat vond ik mooi.” Als de buurman vraagt of Jan niet vaker kan komen hoeft hij niet na te denken. ,,Dan kwam ik ‘s ochtends om half vijf bij hem en om zeven uur moest ik weer werken aan de weg.”

Eigen zaak

Dochters Jannie en Ida worden in Beilen geboren. Dan krijgt het jonge gezin de kans een eigen winkel te beginnen, een Coöp. In Vries of in Westerbork. Even lijkt het de eerste te worden, maar ‘gelukkig’ wordt het Westerbork. Daar bestiert het paar vijftien jaar lang een winkel aan de Zandhoeklaan, toen de winkelstraat van het dorp.

,,Het begin was lastig. Je moet een klantenkring opbouwen he?”, zegt Jan. Geesje tovert de kamer naast de winkelruimte om tot een prachtige sinterklaasetalage. Steeds meer mensen weten de zaak, door Jan en Geesje uitgebouwd tot een moderne winkel, te vinden. Elke dag staat Geesje in de winkel, terwijl Jan op pad is. Als het werk na vijftien jaar zijn tol begint te eisen zoeken ze wat anders. Vijf jaar lang bestieren ze café Warmholts in Orvelte. En daarna slaat Jan aan het ‘oberen’. ,,Prachtig werk. Het sociale, dat vind ik mooi.”

Jan is daarnaast jarenlang actief bij de Börker daansers, kaart, biljart én staat tot zijn 75e als keeper in het doel. ,,Dan was het: he’j die olde ook weer met?” Hij grijnst. ,,Jawel hoor, zei ik dan.” Geesje is druk met het huishouden en dol op tuinieren. Hun gezamenlijke hobby? ,,Uitgaan.” Ze zeggen het in koor.

Stug ‘doordoen’

En ze reizen samen. Met grote groepen vrienden en kennissen gaan ze op pad. Naar Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland. Het zijn mooie herinneringen. Uitgaan en reizen zitten er niet meer in. Maar ze hebben het goed, samen. Het geheim? ,,Het paste bij elkaar, het klikte”, zegt Geesje. ,,Dat is altijd zo geweest en dat is nog zo. Stug zo ‘doordoen’. Da’s zo gemakkelijk als wat.”