In de blubber

Beilen - Deze week wordt de column 'De Boer op' ingevuld door dierenarts Bernd Hietberg. In de column gaat hij in op een bedrijfscheck bij een veehouder, waarna hij opgeroepen wordt om hulp te bieden aan een koe in nood:

Onlangs was ik bij een veehouder bezig met de jaarlijkse ‘bedrijfscheck’, ook wel koekompas genoemd. We lopen dan diverse puntjes op het bedrijf langs om te kijken of er een risico is dat een dier ziek wordt of zich verwondt. Een soort APK voor een melkveebedrijf. Als je remmen niet goed zijn loop je de kans komend jaar uit de bocht te vliegen. Dat is ook bij koeien zo, als de vloer te glad wordt loopt de boer de kans dat een van zijn dieren uit de bocht vliegt. En dat wil je niet. We checken onder andere waterbakken, vloer, ligbedden, melktechniek en scoren het dierwelzijn met een punten systeem. Alles om samen met de boer het de koeien nog aangenamer of gezonder te maken, leuk om te doen.

In de afronding van dit bezoek belde een collega die letterlijk vast zat bij de verlossing van een koe. In een natuurgebied was een koe in nood. Ze moest bevallen maar de pootjes van het kalf lagen niet goed en dan lukt het niet.

Omdat het veel geregend had was de plek lastig te bereiken. Om milieu en kosten te besparen rijden we tegenwoordig veel met bestelauto’s in plaats van 4x4. Het busje was echter tot de buik in de blubber gezakt, net als de koe die begin december een heel ongunstige plek in de blubber had uitgekozen om te kalven. 4x4 was nu wel handig geweest.

Twee veehouders uit de buurt merkten de benarde positie van de koe en de auto van afstand al op en snelden ons te hulp. Samen met de verzorger, twee dierenartsen en de veehouders lukte het de koe te bedaren, de ligging van het kalf te veranderen en werd het kalf geboren.

Voordat een koe in de natuur tekenen geeft van nood, is de geboorte vaak al urenlang aan de gang en is het kalf dikwijls overleden. Op de boerderij lopen de zwangere dames in een aparte groep. Ze krijgen extra aandacht, het valt dan eerder op als er iets loos is. Na wat medicatie en pijnstilling ‘nam de koe de benen’, terug naar haar vriendinnen en werd met vereende krachten de auto uit de blubber geduwd. Een wasbeurtje was na dit avontuur wel even nodig!