‘Je komt daar in een totaal andere wereld terecht’

Westerbork - Vijf jongeren uit Westerbork waaien komende zomer uit over de wereld, om die via bouwwerkzaamheden in verschillende landen weer een stukje beter te maken. Zij doen dit vanuit World Servants, een internationale vrijwilligersorganisatie op christelijke grondslag. Het is een missie waarin hulp wordt geboden, maar die tevens een stuk avontuur en persoonlijke ontwikkeling bevat.

Arjan (21) en Hanneke (19) Vaatstra, Julian Jonkers (21), Annemarijn de Jonge (19) en Marjan Nijmeijer (19) togen afgelopen zomer namens World Servants samen met nog een kleine dertig vrijwilligers uit heel Nederland naar Gorogo in Ghana. Daar ging de groep aan de slag om twee dokterswoningen neer te zetten, met de mogelijkheid die uit te bouwen tot een ziekenhuis.

Cultuur

Het vijftal uit Westerbork had zich vanuit de kerk in het dorp aangemeld voor dit project. Arjan, student bedrijfseconomie: ‘We wilden in Afrika een stukje van die wereld zien. De cultuur en de mensen leren kennen, hoe daar geleefd wordt. Maar we gingen daar uiteraard in de eerste plaats heen om de plaatselijke bevolking te helpen.’

Julian, bakker in opleiding. ‘Je komt daar in een totaal andere wereld terecht. We woonden in een klaslokaal, waar we sliepen in een klamboe. Het toilet? Een gat in de grond. En ja, het was daar héél erg warm, daar heb je vooral de eerste dagen behoorlijk veel last van. En we hebben drie dagen enorme stortbuien meegemaakt.’

Wennen

In die drie weken werden de handen in Ghana flink uit de mouwen gestoken. Arjan: ‘Maar je moet het wel doen met de middelen die aanwezig zijn. Zo werd er bijvoorbeeld gemeten met touwtjes, haha. Nee, ervaring met bouwen hadden we niet, we werden gestuurd door vijf Ghanese bouwvakkers. Dat ging prima, maar we moesten wel even wennen aan het leef – en werkritme in Ghana. Afspraak is niet altijd afspraak en lukte het die dag niet, dan morgen maar.’

De jongeren deden echter meer dan stenen sjouwen alleen. ‘We gaven daar ook uitleg over zaken als hygiëne. Handen wassen, tanden poetsen. En elke zondag woonden we een kerkdienst bij van drie uur, konden we zien hoe de mensen daar een dienst beleefden. Ja, al met al was het een heel avontuur. Maar we zijn een prachtige ervaring rijker.’

Weer in het vliegtuig

Dat smaakte naar meer. Dus stapt een vijftal jongeren komende zomer, op 10 juli, weer op het vliegtuig. Met  het verschil dat er nu diverse bestemmingen zijn en Annemarijn thuisblijft, haar plaats wordt ingenomen door Elise Jonkers, de 19-jarige zus van Julian. Arjan en Hanneke gaan naar Ecuador om een cacaocentrum te bouwen, Marjan vliegt naar Brazilië waar zij meehelpt een gemeenschapsruimte op poten te zetten en Julian en Elise vertrekken naar Rwanda om een kleuterschool met keuken en latrines te realiseren.

Een ‘gespleten groep Westerbork’, beamen Arjan en Julian, zal wel even anders voelen. ‘Maar we hebben er weer heel veel zin in. En het voordeel is, dat we bij thuiskomst allemaal verschillende ervaringen hebben, die we met elkaar kunnen delen.’ Die ervaringen worden uiteraard vastgelegd op foto en film. Lachend: ‘We kunnen wel een paar avonden vullen met al dat beeldmateriaal.’

Tekst: Robbert Willemsen

Acties

Om de projecten in het buitenland te kunnen realiseren wordt er van de jongeren een bijdrage verwacht voor onder meer de bouwmaterialen. Door middel van acties willen zij het bedrag, zo’n 3000 eur per persoon, bijeen krijgen.

De eerste actie was de Drentse Bollenactie. Van 25 november tot en met 4 december ging het vijftal in Westerbork langs de deuren met het verzoek een Drentse Bol van bakkerij Jordy Schepers – waar Julian momenteel werkt - te bestellen. Op 12 december worden de 530 verkochte Drentse bollen bezorgd.

En er volgen meer acties. In februari is er een benefietconcert in de kerk, waar plaatselijke artiesten hun muzikaal talent kunnen tonen. Tijdens de kerstmarkt ‘Winterbork’ zijn de jongeren present met een kraam waar mensen een donatie kunnen doen en op 14 maart staat er een 4-gangendiner op het programma in de kerk. 

Wie de jongeren wil steunen in hun ontwikkelingswerk, kan een geldbedrag overmaken op bankrekeningnummer NL 93 RABO 0320 8941 69 tnv World Servants Westerbork of via de website: https://www.worldservants.nl/actieplatform/groep/westerbork. World Servants heeft een ANBI-status. De giften zijn fiscaal aftrekbaar. 

World Servants

World Servants assisteert in ontwikkelingslanden door ondersteuning te bieden bij de realisatie van gebouwen, zoals schoolgebouwen en klinieken. De organisatie doet dit via sturen van teams van Nederlandse jongeren. Het motto van World Servants is 'Bouwen aan verandering'. ‘Persoonlijke verandering van jonge vrijwilligers is even belangrijk als het tot stand komen van de gebouwen.’

World Servants werd in 1986 in de Verenigde Staten opgericht door Jack Larson,  destijds werkzaam voor Youth for Christ.  Zijn visie was het mobiliseren van groepen - uit bijvoorbeeld kerken - om in teamverband in ontwikkelingslanden korte termijn-uitzendingen uit te voeren. De eerste projecten werden in de zomer van 1986 gerealiseerd in de Dominicaanse Republiek met een groep van ongeveer tweehonderd Amerikaanse studenten.

De Nederlander Joop van der Meer begon in 1987 hij vanuit zijn garage met wervingsactiviteiten voor de Amerikaanse organisatie en in 1988 richtte hij, samen met een groep vrijwilligers, de Nederland tak World Servants Europe op. Afgelopen jaar hebben zo’n duizend Nederlandse jongeren zich ingezet voor diverse bouwprojecten in meer dan tien landen.