Drentse gemeenten eisen dat Cosis gehandicapten thuis laat wonen

Negen Drentse gemeenten eisen dat gehandicaptenconcern Cosis 64 verstandelijk beperkte en psychiatrische cliënten uit een beschermde woonvorm haalt en zelfstandig laat wonen.

Cosis heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Meppel, Westerveld, Noordenveld, Tynaarlo, De Wolden en Aa en Hunze. Die gemeenten vergoeden het zogenoemde beschermd wonen. Cosis, met als onderdeel Promens Care, is de grootste zorginstellingen op dat terrein in die gemeenten.

Sinds augustus met elkaar in onderhandeling

De gemeenten willen geen contract sluiten met Cosis voor de periode van 2020 tot 2025 als de instelling de 64 cliënten niet zelfstandig laat wonen. Maar volgens Cosis is dat niet verantwoord, zeker niet binnen een half jaar. Het zijn kwetsbare cliënten die niet zomaar uit de beschermde woonvorm zouden kunnen, of daar in ieder geval langer op voorbereid moeten worden. Bovendien lukt het Cosis niet om binnen een half jaar kleine en goedkope woningen te vinden voor die 64 cliënten.

De gemeenten en Cosis zijn er sinds augustus met elkaar over in onderhandeling. Maar het lukt niet om tot overeenstemming te komen. Daarom heeft Cosis een rechtszaak aangespannen, zo bevestigt een woordvoerder van Cosis berichtgeving op de zorg-website Skipr. De uitspraak volgt komende vrijdag.