Vandalen vernielen bijenhotel achter de Schapendrift in Beilen; imkers doen aangifte

Beilen - Het bijenhotel van imkervereniging Eendracht aan het wandelpad achter de Schapendrift in Beilen is in de afgelopen dagen het doelwit geweest van vandalen.

Volgens voorzitter Lute van de Bult van Eendracht hebben de daders het bouwwerk met veel geweld omver getrokken. ,,Zij hebben veel kracht moeten zetten, want het hotel zit met diepe palen in de grond. De schade bedraagt enkele honderden euro’s. We hebben aangifte gedaan bij de politie.”

‘Dakpannen moeten worden vervangen’

De voorzitter werd woensdagochtend getipt door een buurtbewoner over de vernieling. Gelukkig is het bouwwerk te redden. ,,We gaan het bijenhotel de komende weken ter plekke opknappen. De dakpannen moeten worden vervangen.” De vereniging is de laatste jaren vaker het doelwit van vandalisme geweest. ,,Zo hadden we ooit een vitrinekast op het terrein staan met informatie over de bijenstal, maar die is meerdere malen ingeslagen en uiteindelijk weggehaald.”

Solitaire bijen

Van de Bult zegt dat het onderdak indertijd is gebouwd voor wilde bijen en andere insecten. ,,Daarbij is het omliggende gebied door de gemeente ingezaaid met een bloemenmengsel speciaal voor bijen en vlinders. En dat werpt z’n vruchten af, want tijdens de afgelopen zomer hebben er bijna tien verschillende bijen gezeten. Niet in grote aantallen, want het gaat om solitaire bijen die op zichzelf leven die je normaal niet vaak ziet. Ook wordt het hotel regelmatig bezocht door schoolkinderen, waar ze van imkers uitleg krijgen over honingbijen, wilde bijen en andere insecten.”

‘Geluk bij een ongeluk’

Van de Bult beaamt dat het pikkedonker is op de plek van het bijenhotel. ,,Verlichting aanbrengen om vandalisme te voorkomen is geen optie, want een stroomkabel ontbreekt. Led-verlichting zou wel een optie zijn, maar dan nog zijn zulke vernielingen niet goed te praten. We mogen wel spreken van een geluk bij een ongeluk dat het bijenhotel niet in de zomer is vernield.”