Buurtsuper in Wijster dreigt te verdwijnen

De Friese zorginstelling Alliade Zorggroep is van plan de de Superrr-supermarkt in Wijster te sluiten. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Midden-Drenthe. In de buurtsuper werken zes mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Wethouder Dennis Bouwman (zorg) antwoordde op vragen van ChristenUnie-fractievoorzitter Henk Heideveld dat het ‘een voorgenomen besluit’ van Alliade Zorggroep is de buurtsuper te sluiten. ,,Dat is voorgelegd aan de Ondernemingsraad en die had nog vragen. Wij zijn in afwachting van het definitieve besluit.”

Medewerkers met arbeidshandicap

De supermarkt valt onder de organisatie Support & Co die samenwerkt met de Friese zorggroep. In 2015 begonnen de twee organisaties met een pilot in Wijster. Het doel was niet alleen om mensen met een arbeidshandicap via de gemeente aan een baan te helpen, maar ook om de supermarkt voor het dorp te behouden. De medewerkers doen daarnaast ook op aanvraag klusjes bij dorpsbewoners thuis.

Volgens Heideveld gaat dat heel goed, maar hebben de medewerkers en hun begeleiders onlangs te horen gekregen dat de winkel dicht gaat. ,,De pilot is omgezet naar een mooi vervolg, waar Wijster en de medewerkers blij mee zijn en nu gaat de winkel sluiten. Daar was ik even stil van.” Hij vroeg Bouwman (PvdA) naar de reden.

Verscherpt toezicht

De wethouder liet weten dat Alliade Zorggroep de sluiting overweegt op advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. ,,De organisatie staat al langere tijd onder verscherpt toezicht en moet van de inspectie terug naar de basis, in Friesland. Daarom moeten de Superrr-winkels daarbuiten weg.”

Volgens Bouwman kan de winkel in theorie nog behouden blijven, omdat het besluit nog niet vaststaat. ,,Of als dit Superrr-filiaal wordt overgenomen door een andere partij. Dat zou zeer wenselijk zijn.” Mocht de supermarkt wel sluiten dan zoekt Midden-Drenthe een andere plek voor de medewerkers, vertelde Bouwman.

Kwetsbare medewerkers

Op de vraag van Heideveld waarom het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad niet eerder heeft verteld over de mogelijk sluiting, antwoordde Bouwman dat Midden-Drenthe extra zorgvuldig is vanwege de kwetsbare medewerkers. ,,Het kan niet zo zijn dat zij via andere kanalen over de mogelijke sluiting horen.”