Zweten voor het goede doel (en de hoogste stapel oliebollen) in Hooghalen

Op het terrein tussen supermarkt Coop en bakkerij Fleddérus in Hooghalen staat een witte partytent, versierd met oliebollenslingers. Daaronder: drie bakken met oliebollen en een stuk verderop drie statafels, met op elke tafel houten vormen.

De opzet is simpel. Steeds strijden drie teams tegen elkaar. Twee ‘brengers’ sprinten heen en weer tussen tafel en de oliebollenvoorraad. In twee minuten tijd moeten ze zoveel mogelijk oliebollen naar de ‘bouwers’ brengen. Om het extra moeilijk te maken mogen de brengers per keer maar twee oliebollen meenemen.

Sprint is zwaar

Aan de start staan een stuk of tien teams. Eerlijk is eerlijk, wat minder dan bakker Fleddérus had gehoopt. Maar toe maar. De eerste teams stellen zich op. Dan klinkt het fluitsignaal. En blijkt al snel dat zo’n ‘NK oliebollen stapelen’ een behoorlijke inspanning vraagt. Bertien Martens en moeder Alie snellen zich met de oliebollen naar zus en dochter Maryse, die ze behoedzaam opstapelt. Maar na een paar sprintjes op en neer wordt het toch echt zwaar.

Er verrijst een solide stapel. Maar bij de buren net zo goed. De stapel van het derde team sneuvelt, maar de race mondt uit in een gelijkspel. Een stapel van 30 centimeter voor de dames Martens, een even hoge stapel voor Willem-Jan Bakker, dochter Roos en kameraad Jurian Brandtner.

‘Te hard in het begin’

In de tweede race springen Johanan de Vos en teamgenoot Dirk-Jan Jelsma er qua sprintsnelheid uit. Keihard gaat het, regelmatig met bijna-botsingen tot gevolg. Toch valt het resultaat tegen: slechts 25 centimeter is de oliebollenstapel van de heren van ‘de kleine kerk’. Wat er misging? ,,Dat dus”, grinnikt De Vos. ,,Te hard in begin en dan ben je kapot. Twee minuten is lang. We hadden hoger ingezet, maar meedoen is belangrijker dan winnen. Het is voor het goede doel.”

De 30 centimeter van de teams Martens en Bakker blijkt niet te overtreffen. Dus strijden zij tegen elkaar in de finale. Bij de dames Martens wordt tactisch gewisseld. In plaats van Maryse bouwt Bartien. Moeder Alie sprint ook deze keer. De dames hebben een tactiek. ,,Niet het hele vak volstapelen, maar in de hoek beginnen”, vertelt Maryse achteraf. ,,Maar dat mislukte. Ze gleden weg.”

Oliebollenpiek

Vader en dochter Bakker en vriend Brandtner winnen de strijd met een slimme zet. De meest langwerpige oliebol wordt als een soort piek op de stapel gezet.

Op 24 december, als de 3FM-dj’s door Hooghalen lopen, doen de drie teams die bovenaan eindigden de wedstrijd nog eens dunnetjes over, bedacht Fleddérus. De dames Martens zijn erbij. ,,Ik dacht: we gaan echt als laatste eindigen”, zegt Maryse. Maar zo dicht bij de winst, dat smaakt naar meer. Moeder Alie: ,,Jaa, we gaan thuis nog wel even oefenen.”