Jasper Iwema maakt zich op voor zwaar gelote WK kwalificatie in Zweden

Ijsspeedway racer Jasper Iwema uit Hooghalen kan terugkijken op een goede Russische voorbereiding. Iwema sloot deze periode af met een podiumplaats tijdens trainingsraces in Slobodskoy. Momenteel is de Drent in Zweden om zich daar te preparen voor de belangrijke WK Kwalificatie, die hij 11 januari rijdt in het Zweedse Örnsköldsvik.

21 november begon de voorbereiding op het Ijsspeedway seizoen voor Jasper Iwema. Na een lange tocht van ruim 5600km via Zweden kwam Iwema een aantal dagen later aan in het Russische Kamensk-Oeralski. Op deze Siberische locatie maakte de 30-jarige Ijsspeedway racer zijn eerste trainingsmeters van het seizoen. Iwema was alleen vertrokken naar het trainingskamp en werd daar bijgestaan door een Russische monteur. De Nederlander kwam goed op snelheid in Kamensk-Oeralski. Ook trainde Iwema een dag in Sjadrinsk om vervolgens deel te nemen aan de Russische Major League wedstrijden in Yugorsk. Er werd gereden in teamverband. Samen met de snelle RussenKrysov en Urakov werd er namens Team CSKA Moskou een derde plaats behaald. Iwema was niet tevreden over zijn eigen prestaties tijdens deze wedstrijddag.

Te warm

Daarna reisde Iwema door naar Slobodskoy waar opnieuw een trainingsweek op het programma stond. Tijdens de eerste dagen was het te warm om te kunnen ijsracen, maar later in de week werd het beter. Het zat niet mee voor Iwema, want toen er wel gereden kan worden kampte hij met technische problemen. Tijdens de zesde en laatste dag viel alles op de plek. Het trainingskamp werd afgesloten met een trainingswedstrijd. Iwema wist door meerdere heats te winnen zich te plaatsen voor de finale. In deze finale scoorde de coureur een derde plaats, waardoor hij zijn trainingsperiode in Rusland afsloot met een podiumplaats.

Direct ticket

Momenteel is Iwema in Zweden, waar hij zich aan het voorbereiden is op de belangrijke WK- kwalificatie. Deze WK kwalificatie wordt verreden op zaterdag 11 januari tijdens evenementen in Finland en Zweden. In totaal staan er 32 rijders aan de start. De beste zes rijders van ieder evenement bemachtigen een direct ticket voor het wereldkampioenschap, dat in februari begint. Iwema zal tijdens de WK kwalificatie rijden in het Zweedse Örnsköldsvik. Er staat daar een sterk deelnemersveld aan de start. Om zich goed voor te bereiden zal Iwema 4 en 5 januari eerst nog uitkomen tijdens races in de Zweedse Liga.

Veel profijt

Jasper Iwema: ‘Ik ben uiteindelijk tevreden over mijn trainingsperiode in Rusland. Ik heb er veel geleerd en gewerkt aan mijn rijstijl, iets waar ik hopelijk gedurende het seizoen veel profijt van kan hebben. Het was mooi dat ik de periode in Rusland kon afsluiten met een podium in Slobobskoy. Nu gaan we ons opmaken voor de WK kwalificatie. Er komen sterke rijders naar Örnsköldsvik, maar ik ga er alles aan doen om mij te plaatsen voor het wereldkampioenschap!’