Weet wat je eet

De column De Boer op, in de Krant van Midden-Drenthe, wordt deze week ingevuld door educatieboerin Dorien Benning-de Wal. Zij doet een oproep in de supermarkt goed te kijken naar de afkomst van de producten in het kader van ‘Weet wat je eet’.

Ting, ting, ting. Het is vijf uur. Ik luid de oude koebel in de keuken. Het eten is klaar en uit verschillende hoeken van ons huis komen onze vier kinderen tevoorschijn om plaats te nemen aan tafel. Het is een gezellige bedoeling.

De één heeft nog meer te vertellen dan de ander. En er wordt heerlijk gesmuld van het suddervlees. ‘Is het vlees van Pinkie?’ Het is onze jongste dochter van vier jaar die de vraagt stelt. ‘Ja’, is mijn antwoord. Ze is niet onder de indruk. Voor onze kinderen is het heel gewoon om vlees te eten van een eigen koe. Net als eieren van eigen kip, groente uit eigen tuin en melk van eigen koe.

Er zijn maar weinig mensen die zelf voor de productie van hun voedsel zorgen. In de supermarkt is een boodschappenkar zo volgeladen met producten van over de hele wereld. Waarom liggen er in de winkels toch appels uit Nieuw-Zeeland, boontjes uit Marokko en ligt er kippenvlees uit Polen?

In Nederland geproduceerd voedsel is veilig en dieren hebben het hier goed. De controle hierop is in Nederland (gelukkig) heel streng. In Nederlands vlees en in Nederlandse melk zit bijvoorbeeld nooit antibiotica. Wij zijn koploper in de wereld voor het duurzaam produceren van gezond, eerlijk en veilig voedsel. Wilt u bewust boodschappen doen? Kijk dan naar de afkomst.

Weet dat de Nederlandse variant altijd de beste optie is, biologisch én gangbaar. Koop lokaal, misschien zelfs rechtstreeks bij de boer. Via hetkraampje.nl vindt u boeren die in uw omgeving producten verkopen. Of ga naar de plaatselijke slager, groenteboer of bakker. Weet wat je eet en geniet ervan.

Het toetje van eigengemaakte pudding gaat er bij onze kinderen in als zoete koek. Op naar de stal om te melken en de kalfjes te verzorgen. Want de dieren verdienen tenslotte de beste zorg.