Grote brand Drents-Friese Wold van 2018 zorgt voor groei zeldzame paddenstoelensoorten (en de natuur herstelt zich sneller dan verwacht)

De geurloze bosbrandvlamhoed, het spinragkuddeschijfje en de kamsporige oranje bekerzam; drie zeldzame paddenstoelensoorten die zijn gevonden in het Drents-Friese Wold op de plek waar in 2018 een grote brand woedde.

Door de natuurbrand in het Doldersummerveld brandde 75 hectare heide af. Vlinders en reptielen die afhankelijk zijn van hoge vegetatie zullen zich er de eerste jaren niet meer laten zien, verwacht Stichting Het Drentse Landschap. Toch herstelt de natuur zich sneller dan verwacht en is er nieuwe natuur voor terug gekomen.

Onderzoek naar brandplekpaddenstoelen

Onderzoeker Ronald Morsink van Het Drentse Landschap heeft anderhalf jaar lang onderzoek gedaan naar brandplekpaddenstoelen op het Doldersummerveld. Daarbij werden verschillende soorten aangetroffen. Ook een nieuwe soort voor Nederland, die twee weken daarvoor alleen nog maar in Enschede was gevonden: de myrmaecium rubricosum. Zo nieuw dat de paddenstoel nog geen Nederlandse naam heeft.

Andere soorten die werden gevonden zijn: gewoon houtskoolbekertje, oliebolzwam, violette brandplekbekerzwam en brandplekbundelzwam.