Deze BN'ers lezen namen op het voormalig kampterrein van Kamp Westerbork

Auschwitz-overlevenden Ernst Verduin en Mirjam Weitzner-Smuk lezen als eerste en laatste een serie namen bij het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen, van 22 tot en met 27 januari op het voormalig kampterrein van Kamp Westerbork.

Ook zijn bekende Nederlanders aanwezig. Het gaat onder andere om Claudia de Breij, Bram van der Vlugt, Youp van ’t Hek, Debby Petter, Frits Barend en zijn gezin, Gerdi Verbeet en haar kleindochters en Job Cohen.

Aan De 102.000 Namen Lezen zullen deze keer, 75 jaar na de bevrijding, nog zestien overlevenden van Auschwitz, Bergen-Belsen, Theresienstadt, kamp Westerbork en ook onderduik deelnemen. Onder hen ook rabbijn Vorst, die als kind met zijn ouders vanuit Westerbork naar Bergen Belsen werd gedeporteerd.

Ook de ministers Bijleveld en Bruins hebben zich aangemeld, net als de staatssecretarissen Visser, Broekers-Knol en Van Ark en de jeugdminister van Binnenlandse Zaken Luca Ripoli. Defensie wordt verder vertegenwoordigd door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Bauer.

Jetta Klijnsma en burgemeesters

Vanuit de provincie Drenthe hebben Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, meerdere staten- en gemeenteraadsleden en burgemeesters van Midden-Drenthe en de buurgemeenten Coevorden en het Duitse Emlichheim zich als lezers aangemeld. Ook gaan twee vertegenwoordigers van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Eems Dollard Regio namen lezen.

Sinti en Romagemeenschap

Vanuit de Sinti en Romagemeenschap gaan nabestaanden de namen van hun familie lezen. Kleindochter Helena Franchimont leest de familienamen van haar oma Crasa Wagner, die Auschwitz overleefde. Roger Moreno, de componist van het Requiem voor Auschwitz, Lala Weiss en Bluma Meinhardt gaan elk tien minuten lezen.

Bluma wordt begeleid door het #VTeam, kinderen en jongeren die met hun vlogs volwassenen willen laten zien hoe ze de wereld een beetje mooier kunnen maken. De vlogs over De 102.000 Namen Lezen worden geplaatst op vteam.tv.

Meer scholen

Opvallend is het grote aantal scholen dat zich voor De 102.000 Namen Lezen heeft aangemeld. OBS de Viermaster Veendam was vijftien jaar geleden als enige onderwijsinstelling vertegenwoordigd, nu gaan scholieren van diverse middelbare scholen en studenten van mbo-opleidingen en hogescholen namen lezen.

Doventolk

Bijzonder is ook dat voor het eerst bij De 102.000 Namen Lezen bij drie leesbeurten een doventolk ingezet wordt. Dat is bij de lezers van de Stichting Dovenshoah, die zo de dove slachtoffers van de Holocaust willen herdenken.

De 102.000 Namen Lezen is 24 uur per dag te volgen, niet alleen op locatie op het voormalig kampterrein, maar ook via www.102000namenlezen.nl, social media en in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.