Inkijkje aan de rand van het bos moet Dwingeloo 'dichter bij' Dwingelderveld brengen

Een open plek aan de rand van het bos, die mensen laat terugkijken in de tijd, moet het nationaal park Dwingelderveld dichter bij het dorp Dwingeloo brengen.

Samen met het nabijgelegen nationale park Drents Friese Wold is het Dwingelderveld goed voor anderhalf miljoen bezoekers per jaar. De dorpen rondom het natuurgebied willen daar een zo groot mogelijk graantje van meepikken. Ruinen heeft het bezoekerscentrum van het nationaal park Dwingelderveld (en speelde al eens met de gedachte een kabelbaan naar het dorp aan te leggen), Spier de Natuurpoort nabij de afrit van de A28. En Dwingeloo? De naamgever heeft geen entree.

Denktank Dwingeloo

Een brede werkgroep, die opereert onder de vleugels van de Stichting Denktank Dwingeloo, heeft het plan bedacht voor een eigen entree, die het Dwingelderveld dichter bij het dorp moet brengen.

Waar De Drift eindigt, de doorgaande weg van het dorp naar het bos, zijn de eerste contouren van de nieuwe entree reeds zichtbaar. Op het dichtgegroeide terrein, waar de rijvereniging in vroeger jaren een buitenbak had, is een aannemer druk bezig een open plek te creëren, die meerdere functies krijgt, zegt werkgroepvoorzitter Hans Bartels.

‘Een plek waar fiets- en wandelroutes samenkomen’

,,Die plek biedt mensen niet alleen een inkijkje in het Dwingelderveld, maar met die openheid herstellen we de oorspronkelijke aanblik. Tientallen jaren geleden was het een zandverstuiving en die willen we graag terug. We hopen zelfs de nieuwe open plek te verbinden met de achtergelegen zandverstuiving. Maar het wordt ook de plek waar fiets- en wandelroutes samenkomen. Een startpunt voor mensen die willen genieten van het Dwingelderveld.’’

De plek moet mensen informatie geven. Over het Dwingelderveld en met nadrukkelijke verwijzingen naar het dorp. Hoe dit moet gebeuren, wordt nog uitgewerkt. ,,We willen dat mensen meer gebruikmaken van de science hub, de horeca en andere voorzieningen in het dorp. Dwingeloo moet nadrukkelijker op de kaart.’’

De open plek in het bos is de eerste fase van dit project. In het verlengde daarvan werkt de werkgroep ook aan plannen voor verbeteringen aan de historische verbindingsweg De Drift en de vijfsprong van waaruit mensen uitwaaieren over het gebied.