Puur geluk

Hans Brinke heeft een passie, hij is boer. Hij schreef deze week de column De Boer op:

Het is 30 december, we hebben met een aantal kameraden een huisje in de buurt van de boerderij gehuurd. Dat zijn mijn kroegmaatjes van toen we met zijn allen nog op het voortgezet onderwijs zaten. Op deze manier kan ik op de boerderij aan het werk en de tijd die over is ben ik bij hen. Zo kunnen we mooi samen oud en nieuw vieren.

‘s Avonds om een uur of tien ga ik naar huis, er kan een koe afkalven en ik vertrouw het toch niet helemaal. Thuis gekomen is alles nog rustig. De koe kan die nacht een kalfje krijgen en daarom gaat ze naar de afkalfstal. Dat is een ruimte met een mooi schoon strobed, de kraamkamer. ‘s Nachts er nog een keer uit. En…. ja hoor, een mooi kalfje. Mooi dat ze die niet tijdens oud en nieuw krijgt, denk ik nog.

De koe is goed in orde, dus ‘kogelsgang weer op bed op an’. ‘s Morgens kijk ik natuurlijk weer bij het kalfje en de koe. De koe blijkt bekkeninstabiliteit te hebben. Dat is balen, dat had ik niet aan zien komen maar met een dag goed verzorgen lijkt ze sterk op te knappen. De nageboorte is er af, ze poept, drinkt, eet en plast. Het ziet er goed uit. Ik heb er vertrouwen in dat ze in het nieuwe jaar weer gaat staan.

Tijdens de laatste controle ronde, of de eerste van het nieuwe jaar, het is maar hoe je er tegenaan kijkt, staat ze nog niet. Enorm teleurgesteld ga ik naar bed. Een paar uur later loop ik weer naar de stal en zie ik haar staan!

Mijn hele dag is goed, ik fluit en zing het de hele dag. Misschien iets te luid, de mensen die langs kwamen lopen zwaaiden wel héél erg vriendelijk.

Puur geluk zit hem niet in rijkdom of macht. Puur geluk zit hem in een goede gezondheid. Ook bij dieren. Mijn motto bij de koeien is niet voor niks ‘koeblijboerblij’.

Ik wens iedereen heel veel puur geluk in 2020!