Zes kunstenaars verzorgen expositie 'Visie op Vrijheid'

WESTERBORK Zes kunstenaars geven in het kader van Midden Drenthe Culturele Gemeente op eigen wijze hun visie op het thema Vrijheid. Het werk wat hieruit voortkomt exposeren zij tijdens de hele maand februari in de expositieruimte van de gemeente in Westerbork. Anneke Verstegen exposeert samen met Han Bennink ‘Vrijheid in het nu’.

Ook doen zij tijdens de expositie twee keer een performance en laten dan zien hoe zijn drumritmes haar werk inspireren. Bij hun werk staat improvisatie centraal. Co Raatjes werkte aan de hand van foto’s van terrasbezoekers haar visie op Gastvrijheid uit. Haar tekeningen geven de sfeer van de zomerse vrijheid weer. Colin de Rover, wonend en werkend in de buurt van het Oranjekanaal, laat met zijn Kanaalgravers in tekeningen en beelden de geschiedenis herleven.

Helma van de Water combineert haar keramische objecten met de woorden van dichter Sacha Landkroon. De titel van hun werk is Vaartmaken. Op zaterdag 8 februari geeft Sacha Landkroon in aansluiting op dit werk een dichtworkshop (kosten 7,50 euro).

Vrijplaatsen in verf

Marijke van der Meij onderzoekt Vrijplaatsen in verf. Haar inspiratie komt van interviews die zij hield met bewoners en toeristen in de gemeente, waarbij zij hen bevroeg waar en hoe zij binnen Midden Drenthe vrijheid ervaren. Haar schilderijen zijn een interpretatie hiervan.

Rien Broekhuijsen vertelt met De Reis Van De Landman een verhaal over tolerantie en verdraagzaamheid: een wandeling over het Mantingerzand voert langs een twaalftal plekken waar hekken geplaatst zijn. Een boekje met poëtische teksten en fijne tekeningen begeleidt de kijkende wandelaar. Een fotoverslag van deze wandeling is te zien op de expositie. De kunstroute kan nog tot en met 15 februari gewandeld worden.

Lesbrief

Voor scholen is een lesbrief ontwikkeld waarin leerlingen kunnen ervaren hoe de kunstenaars aan het werk gegaan zijn en kunnen zij hun eigen visie op vrijheid verbeelden.

De opening van de expositie is op 1 februari om 16.00 uur. Dirk Mulder, oud-directeur van Herinneringscentrum Westerbork verricht de opening en geeft een lezing over vrijheid. Tijdens de expositie is er ook van alles te doen; er zijn artist-talks, workshops, performances en Niels Brandaan geeft een voorstelling terwijl hij de kunstwerken bekijkt.

De volgende activiteiten worden gehouden: 2 februari 11.00 uur Artist-talk Rien Broekhuijsen, 14.00 uur Performance Anneke Verstegen/Han Bennink; 8 februari 14.00 - 16.30 uur Dichtworkshop ‘Vrijheid’ door Sacha Landkroon; 9 februari 14.00 uur Niels Brandaan geeft een voorstelling bij de expositie; 16 februari 14.00 uur Artist-talk Marijke van der Meij; 23 februari 14.00 uur Performance Anneke Verstegen/Han Bennink; 29 februari 16.00 uur Finissage: Meet and Greet de kunstenaars

De expositieruimte van de gemeente aan Westeinde 52a in Westerbork en is van vrijdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur open. In de voorjaarsvakantie ook op woensdag en donderdag.