Ode aan de sport in een nieuw sportief jasje: het Sportpodium

Het Haolerhoes in Hooghalen was vrijdagavond het decor voor het eerste Sportpodium van de gemeente Midden-Drenthe. Fleur Nagengast, Bram Gonlag en Kyra Hingstman zijn gekroond tot Midden-Drents sportvrouw en -man van 2019. Hingstman is talent van het jaar.

De opzet van het Sportpodium is nieuw. Daarbij hoorde ook een nieuwe prijs: die voor de club die zich het afgelopen jaar maatschappelijk betrokken toonde. Die eer viel paardensportvereniging De Stroomruiters ten deel. Damclub Hijken DTC won de prijs voor beste sportploeg.

De afgeslankte versie van het Sportgala, zoals dat 20 jaar lang plaatsvond. Zo kon het Sportpodium het beste samengevat worden. Presentator Wim Boer had de vaart erin gedurende de avond, hetgeen plezierig aanvoelde.

InXtenso Mini opende de avond op flitsende wijze met een vertederend optreden van 6-9-jarigen, waarna wethouder Erjen Derks de officiële aftrap verrichtte van deze sportieve avond. Henry Haveman van HHSport mocht bekendmaken wie tot Sportvrouw van 2019 werd uitgeroepen. Dat bleek Fleur Nagengast te zijn, die een moeilijke periode doormaakt: ‘Ik ben nu drie maanden onderweg na mijn operatie. Ik merk dat ik het vooral ook mentaal erg lastig vind. Ik probeer nu ook wat meer afstand te nemen in de hoop dat dat mijn herstel positief zal beïnvloeden. Ik heb namelijk nog steeds klachten.’

Werk aan de winkel

Ilse Koekoek, Johan Boer en Marijn Klok mochten op het podium vertellen waar ze zich zoal mee bezighouden. Sportformateur Klok vindt dat er nog veel werk aan de winkel is in Midden-Drenthe: ‘Er is nog genoeg te doen.’ Hij wees de aanwezigen erop dat we met elkaar steeds ouder worden, dat er steeds minder jongeren komen, dat we met elkaar te weinig bewegen en teveel drinken.

De uitreiking van de prijs Sportvereniging met een * werd uitgereikt aan de Stroomruiters. Wethouder Erjen Derks complimenteerde Gert Wonder en Judith de Haan, die nauw betrokken zijn bij de organisatie van Indoor Hartje Drenthe. Ouderen van het Stroomdal en ‘t Spectrum waren door de club uitgenodigd om een middagje paardensport te komen kijken, hetgeen bijzonder gewaardeerd werd.

Bram Gonlag, geen onbekende in de sportwereld en met name in de enduro motorsport werd in het zonnetje gezet en mag zich Sportman van het jaar 2019 noemen. Gonlag vertelde dat zijn sportieve prestaties steeds meer moeite kosten: ‘Ik heb nu zilver behaald. Dat is voor mij ook het hoogst haalbare. Ik ben na zo’n inspanning een week of vijf nodig om te herstellen.’

Gerrie Kreuze en Gerrit Kamps kregen lovende woorden. Kreuze was 21 jaar betrokken bij de organisatie en Kamps iets korter. Beide mannen namen echter afscheid en kregen een welverdiend applaus met bloemen. Formatie Zuid bracht een mooi muzikaal intermezzo, waarna de sporttalenten voor het voetlicht kwamen. Ruud Nagengast jr kreeg de lachers op zijn hand toen Wim Boer hem vroeg of zijn sport veel tijd kostte: ‘Dat valt wel mee. Het moet wel van mijn vader, maar dat doe ik niet!’ Kyra Hingstman werd uitgeroepen tot Talent van het jaar 2019.

Indringend verhaal

Anita Louissen van de Westhoek kwam op het podium vertellen dat zij ook sportief bezig is en Gerko van IJsselmuiden vertelde over het Beweegpad en disc golfbaan in Beilen West. Het meest indringende verhaal van de avond kwam wellicht van Jordy Schepers. Jordy is transgender en speelt bij de vrouwen van Witteveense Boys: ‘De acceptatie is fantastisch gegaan, het is heel positief ontvangen. Ik heb het gevoel dat ik een tulp ben die heel langzaam opengaat, die tot bloei begint te komen.’

Tot Sportploeg van het Jaar 2019 werd tot slot Hijken DTC uitgeroepen. Harm Wiersma en Wouter Sipma namen deze mooie prijs in ontvangst en mogen net als alle andere prijswinnaars Midden-Drenthe vertegenwoordigen op het Drentse Sportgala op 9 maart in Emmen.

De eerste editie van het Sportpodium is een feit en wethouder Erjen Derks toonde zich na afloop tevreden. Hij maakte meteen bekend dat dit evenement een vervolg gaat krijgen. Of dat weer in Hooghalen zal zijn, is nog niet bekend.