Burgemeester opent tijdelijk holocaustmonument bij Spectrum

Burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe onthulde maandag officieel het tijdelijke holocaustmonument ‘Levenslicht’ in Beilen. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Vandaag is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Met het kunstwerk ‘Levenslicht’ staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

‘We vinden het belangrijk dat we meedoen met ‘Levenslicht’. Vanuit Kamp Westerbork zijn inwoners van onze eigen gemeente, maar voornamelijk inwoners van andere gemeenten in Nederland weggevoerd naar verschillende concentratiekampen. Met het kunstwerk ‘Levenslicht’ is de verbinding in herdenken tussen gemeenten op een bijzondere wijze zichtbaar gemaakt,’ aldus Mieke Damsma.

Belangrijk

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en leefden, soms al generaties lang. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

Het tijdelijke monument is geplaatst op het grasveld bij woonzorgcentrum ‘Spectrum’ in Beilen en is vrij toegankelijk. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en kan daarom het beste ’s avonds worden bezocht. Het tijdelijke monument is te zien tot en met zondag 2 februari.