Hans Brinke uit Orvelte is genomineerd als agrarisch ondernemer van het jaar: 'Van koeien word ik Zen, kippen maken mij enthousiast'

Hans Brinke (43) uit Orvelte is genomineerd als agrarisch ondernemer van het jaar. Een mooie gelegenheid om te laten zien hoe het boerenleven verandert, vindt hij. „Je moet het elk jaar een beetje beter doen.”

Hallo Hans, je maakt kans om agrarisch ondernemer van 2020 te worden. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

„Ik werd op zeker moment gebeld, of ik kandidaat wilde worden. Ik weet ook niet precies hoe ze op mij zijn gekomen. Of dat nou van de jury uitging, of van de organisatie... Aanvankelijk wilde ik het niet, ik houd niet zo van borstklopperij. Maar een week later dacht ik: laat ik het toch maar doen. Zo kun je op een positieve manier laten zien waar we mee bezig zijn.”

Is dat nou de Drentse bescheidenheid, dat je eerst niet wilde mee doen?

„Nou, ik kom oorspronkelijk uit de Achterhoek. Ik denk dat het meer boeren eigen is, zo van doe maar gewoon. Maar het is ook wel goed om te laten zien waar wij als boeren mee bezig zijn en wat we doen om onze bedrijven te verbeteren.”

Je houdt 56 koeien en 15.000 kippen. Hoe bevalt die combinatie?

„Ik houd van dieren, die zijn altijd eerlijk naar jou toe. Ik vind zowel koeien als kippen leuk. Ze zijn wel heel verschillend. Kippen reageren heel enthousiast als je bij hen komt, met een hoop gekakel. Koeien blijven rustig. Dus van koeien word ik Zen, kippen maken mij ook enthousiast. Ook qua spreiding van werk is het goed te doen.”

Je probeert je bedrijf zo duurzaam mogelijk te leiden. Voor kippen heb je een mooie boogstal laten bouwen, waar ze in en uit kunnen lopen. Maar ze zeggen wel eens dat kippen er helemaal niet van houden om natte veren te krijgen en liever binnen zitten.

„Nou, op dit moment zie ik juist een paar duizend kippen buiten lopen. Ze houden er van als het mistig en bewolkt is. Bij zonnig weer zijn ze juist liever binnen. Waarom? Als het zonnig is, kunnen ze een roofvogel niet goed zien aan komen. Dat is voor hen dus gevaarlijk, dan blijven ze binnen Maar inderdaad, als het regent en hagelt, dan gaan kippen ook naar binnen.”

Er zijn tien boeren genomineerd als agrarisch ondernemer van het jaar. Donderdag 26 maart maakt de jury, onder voorzitterschap van landbouwvoorman Marc Calon, de uitslag. Denk je dat je een kans maakt?

„Ik weet het niet. Ik weet niet precies waar de jury precies op gaat letten. Maar eerst is er nog een selectie van vijf kandidaten, waar de jury op bezoek gaat. Ik hoop wel dat ik bij die laatste vijf ben. Dan kan ik nog eens laten zien hoe we hier werken.”

„Boeren zijn gewoon erg innovatief. Dat moet, want anders red je het niet. De prijzen voor melk en eieren stijgen niet of nauwelijks, terwijl onze kosten wel elk jaar met de inflatie omhoog gaan. We moeten het dus elk jaar een beetje beter doen, anders redden we het niet.”

„Daar zitten natuurlijk wel grenzen aan. Als we echt een milieuvriendelijker landbouw willen, dan zullen de prijzen van ons voedsel omhoog moeten. Dat kan niet anders. Elke maatschappij krijgt de landbouw die zij verdient.”

Heb je nog grote plannen voor je bedrijf op stapel staan?

„Ha! Ik moet eerst de bank van mij afschudden. Ik heb al flink geïnvesteerd. Het gaat prima lukken dat af te lossen, maar ik moet dat wel eerst doen.”