Tips om je remmen in te rijden

Aangeboden door: carpardoo.nl

Je remmen zijn natuurlijk cruciaal en moeten hierdoor ook regelmatig vervangen worden. Nu hoeft dit geen duur grapje te zijn.

Je bestelt de juiste onderdelen bij Carpardoo, brengt je auto naar de garage en zorgt dat een monteur je remmen vervangt. Maar dit betekent nog niet dat je direct zonder nadenken de weg op kan: nieuwe remsystemen moeten namelijk ingereden worden! Niet alleen kun je op deze manier schade voorkomen, maar je zorgt er ook voor dat de nieuwe remmen optimaal werken. Maar wat kun je nu doen om je remmen op de juiste manier in te rijden? We geven je een aantal handige tips!

1. Op de juiste manier inremmen

Nadat je remmen vervangen zijn is het belangrijk om deze op de juiste manier ‘in te remmen’. Dit doe je door de eerste 300 kilometer op de weg niet al te hard of schokkerig te remmen. Zorg ervoor dat je de remmen gematigd in remt zodat de remschijf de tijd heeft om geleidelijk op te warmen. Op deze manier kunnen de wrijvingsvlakken tussen de remschijf en de remvoering zich op elkaar aanpassen. 

2. Rem zo’n 30 keer

Om die nieuwe remmen in te remmen moet je zo’n 30 keer afremmen; bij voorkeur van een snelheid van 100 km/u naar zo’n 50 km/u. Houd de maximale remtijd van zo’n drie seconden aan en zorg ervoor dat de remschijf tijd heeft om af te koelen tussen de rem acties door. 

3. De eerste meters

Voordat je aan je 300 km rit begint (of de 30 keer remmen begint te tellen) is het verstandig om de eerste meters een aantal keer voorzichtig op lage snelheid te remmen. Op deze manier kunnen de remmen vast wat aan het werk voordat je op de snelweg ineens hard op de rem trapt en voor onaangename verrassingen komt te staan. 

4. Laat het rempedaal los

Door het rempedaal op tijd (en bij stilstand) los te laten (zeker na een aantal flinke rem acties om je remmen in te rijden) geef je de remschijf de kans af te koelen. De rijwind zorgt ervoor dat de remschijf afkoelt. Probeer dus tussen je rem acties door rustig te rijden zodat de remschijf de tijd heeft om af te koelen: een minuutje of vijf zou genoeg moeten zijn. 

5. Andere weggebruikers

Vergeet niet dat andere weggebruikers niet weten dat jij je nieuwe remmen aan het inrijden bent. Probeer dit dus ook zo voorzichtig en duidelijk mogelijk te doen en indien mogelijk op verlaten wegen.