Sportcomplexen in Midden-Drenthe worden energiezuiniger

De sportcomplexen in Midden-Drenthe worden duurzamer gemaakt. Volgens de planning van de gemeente worden de dertien accommodaties van voetbal-, korfbal- en tennisverenigingen voor het einde van het jaar aangepakt

Het doel is de complexen, waarvan zeven door sportverenigingen zelf worden beheerd en zes onder beheer van de gemeente vallen, zeventig tot tachtig procent energiezuiniger te maken. Dat gebeurt onder meer door het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, led-verlichting, gebouwen beter te isoleren.

Enthousiasme

,,In 2018 is bij alle gebouwen een energiescan uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan is met behulp van een technisch adviseur voor elk complex een passend maatregelenpakket opgesteld”, zegt wethouder Erjen Derks. Sommige verenigingen zijn al bezig met de aanpassingen aan hun complex. Derks: ,,Het is mooi om te zien dat alle verenigingen enthousiast zijn om mee te werken. Het past ook bij de afspraken die we als college van B&W hebben gemaakt over duurzaamheid en het gebruik van andere vormen van energie.”

Ruim vijf ton van de gemeente

De sportverenigingen en de gemeente nemen elk 35 procent van de kosten voor hun rekening. Dat wordt aangevuld met subsidie van het Rijk. De gemeenteraad heeft al ruim 560.000 euro beschikbaar gesteld voor de duurzaamheidsmaatregelen. Volgende maand beslist de raad over de verdeling van het geld.