Floor Naber wint film- en schrijfwedstrijd Dr. Nassau College in Beilen. Haar verhaal wordt verfilmd

Floor Naber is winnaar van de film- en schrijfwedstrijd die op het Dr. Nassau College in Beilen werd gehouden. Het verhaal dat ze schreef wordt verfilmd door Stichting Dokafix in Drijber. Dick van den Heuvel is namens deze stichting initiatiefnemer van het project op de school.

Van den Heuvel schreef vijftig scholen in de drie noordelijke provincies aan en genereerde aardig wat publiciteit met zijn project, maar de school in Beilen was de enige die reageerde.

,,Daar ben ik verbaasd over, maar tegen de leerlingen van deze school kan ik alleen maar zeggen dat ze blij mogen zijn met hun docent Matijs Lips. Hij is uitgeroepen tot de beste leraar van Nederland in 2018, maar wat mij betreft is hij dat ook in 2019 en 2020.”

Gebrek aan belangstelling

Lips was zelf ook verbaasd over het gebrek aan belangstelling van andere scholen voor voortgezet onderwijs. ,,Het project gaf leerlingen een kans om na te denken over thema’s van deze tijd. Het werd D3 genoemd omdat de thema’s duurzaamheid, diversiteit en digitale toekomst centraal stonden.”

,,Een van de doelstellingen van onze school is het bieden van een podium aan leerlingen. We zijn ervan overtuigd dat we veel van onze leerlingen kunnen leren, juist als het over thema’s van de toekomst gaat. En het maakte de lessen Nederlands leuker.”

Noodkreet jonge naaister uit Bangladesh

Floor Naber schreef een verhaal over een meisje dat in een naaiatelier in Bangladesh werkt en een meisje in Nederland dat een nieuwe broek koopt. In de broek treft ze een briefje aan, met daarop een noodkreet van de jonge naaister.

Floor: ,,Ik heb zelf een broek gekocht waar iets in ritselde en wilde toen graag weten wat het was. Het was uiteindelijk niets bijzonders, maar toen we op school een schrijfopdracht kregen, besloot ik dit onderwerp te gebruiken.”

Vissinga gaat met Floor aan het werk om van het verhaal een scenario te maken. De overige leerlingen van school zijn door Stichting Dokafix uitgenodigd om zich aan te melden als acteur of filmer.

Schrijfopdracht levert 120 verhalen op

Matijs Lips trok op het Dr. Nassau College de kar in dit project, maar hij maakte ook zijn collega’s Yvette Vording en Monique Schrijver enthousiast. De docenten gaven de schrijfopdracht aan al hun klassen voor mavo, havo en vwo. Dat leverde 120 verhalen op, waarvan de docenten twintig selecteerden voor deelname aan de wedstrijd.

Daarvan koos Stichting Dokafix de vier beste verhalen uit. De andere drie verhalen zijn geschreven door Roos Meskers, Jamin Rouwkema en Isa Warners.