Hennepverdachte dreigt ruim anderhalve ton te moeten terugbetalen voor kwekerij in Smilde

Het weggooien van een paar halflege vuilniszakken op een carpoolplek nekte een mogelijk zeer lucratieve hennepkwekerij in Smilde. Een 61-jarige verdachte uit Oss dreigt nu meer dan anderhalve ton aan crimineel geld te moeten terugbetalen.

In totaal zou er met minimaal tien hennepoogsten meer dan 344.000 euro zijn verdiend. Dit zou de verdachte samen met een vriend bij elkaar hebben gewerkt. Omdat die vriend inmiddels is overleden, kan maar de helft worden teruggevorderd.

Halflege vuilniszakken met hennepgeur

Een getuige zag de man uit Oss in februari 2018 halflege vuilniszakken dumpen op een carpoolplaats in Havelte. De politie nam de volgende dag poolshoogte en merkte een hennepgeur op in de lege zakken. Het kenteken van de verdachte werd vervolgens aangemeld om gevolgd te worden.

Op 7 maart was het raak, de auto reed over A50 onder een camera door en werd gevolgd tot aan een schuur in Smilde. Daar deed de politie een inval en vond een lege hennepkwekerij, waar de verdachte en de vriend bezig zouden zijn met het maken van een irrigatiesysteem. De verdachte zweeg in de verhoren, maar vertelde tijdens de zitting zijn verhaal: ,,Ik heb alleen een paar zakken voor hem weggebracht omdat hij doodziek was en dat zelf niet kon. Ik wist niet wat erin zat.’’

‘Hij vroeg mij de planten te verzorgen, ik heb ‘nee’ gezegd’

Toen hij die 7 maart aankwam bij de schuur, vertelde de vriend over zijn diagnose: een hersentumor. ,,Hij heeft mij toen gevraagd of ik de planten wilde verzorgen als hij in het ziekenhuis zou komen. Ik heb ‘nee’ gezegd omdat ik twee uur verderop woon.’’

De officier van justitie gelooft dit niet omdat de vriend na aanhouding anders verklaarde, en stelt dat de man uit Oss de hennepkwekerij wel degelijk samen met hem runde. Daarom vordert hij de helft van de winst terug bij de verdachte.

Ook moet de energierekening bij Enexis betaald worden, ongeveer 10.000 euro. De officier eiste verder 200 uur werkstraf. Hij hield er rekening mee dat de zaak lang op zich had laten wachten. ,,Als dat niet zo was hadden we gekeken naar een gevangenisstraf.’’

Fel verweer

De advocaat van de verdachte voerde een fel verweer over de gang van zaken in het onderzoek. ,,Dat de politie een dag later in doodgewone vuilniszakken een hennepgeur ruikt, betekent niet dat verdachte die heeft gedumpt. Dat kan ook iemand anders zijn geweest. In dat geval had de auto van cliënt nooit gevolgd mogen worden en was de politie nooit bij de hennepkwekerij uitgekomen.’’ Zij vroeg om vrijspraak voor haar cliënt.

Uitspraak over twee weken.