Loop in Vrijheid: ‘We leven en lopen in vrijheid en dat herdenken we’

Hoogeveen - In Zeeland is in augustus 2019 door middel van het luiden van een historische belboei het jubileumjaar 75-jaar Vrijheid van start gegaan. Vanuit het zuiden trokken de geallieerden op om ons land te ontzetten. Voor Drenthe begon de bevrijding in april 1945 door Canadese, Poolse en Belgische troepen. Met de Loop in Vrijheid worden deze gebeurtenissen op een sportieve maar ook bijzondere wijze herdacht.

„De Loop in Vrijheid is een wandel-en bezinningsroute die grotendeels het Drentse deel van het Westerborkpad volgt”, vertelt Carla Sloots, toeristisch regisseur De Wolden – Hoogeveen. Deze lange afstandsroute is in totaal 336 kilometer en loopt van Amsterdam naar Kamp Westerbork. De wandeling gaat niet alleen langs de spoorlijnen waarover gevangenen naar Westerbork gedeporteerd werden, maar ook via historische sporen en gedenkplaatsen zoals onderduikadressen.

Het Drentse deel van de route krijgt tijdens de Loop in Vrijheid een extra dimensie door deze belangrijke plaatsen die extra onder de aandacht worden gebracht. Carla: „Hierdoor is de Loop in Vrijheid niet alleen een sportieve activiteit, maar biedt het de mogelijkheid al wandelend de vele slachtoffers te herdenken, van onze huidige vrijheid te genieten en stil te staan bij de vrijheid in je eigen leven.”

De Loop in Vrijheid wordt gestart met een proloog in Meppel op vrijdag 10 april. De start is om 18.00 uur en er wordt een route gelopen van 5 kilometer. Op de route vertellen de stadsgidsen van Meppel over het oorlogsverleden en de bevrijding. Op zaterdag is de eerste etappe, ongeveer 20 kilometer van Meppel tot Echten-Hoogeveen. „Onderweg herdenken we op verschillende manieren 75 jaar vrijheid onder meer middels muziek”, vertelt Carla. Deze zaterdag is er de mogelijkheid nog 6 kilometer verder te wandelen naar het centrum van Hoogeveen waar het Festival van de Vrijheid plaatsvindt. Tevens staat er een Qbuzz bus klaar belangstellenden in het centrum van Hoogeveen kan afzetten. Zondag 12 april volgt de tweede etappe van Station Beilen naar Hooghalen, ook ongeveer 20 kilometer. Na de finish kan eenieder op eigen gelegenheid Kamp Westerbork bezoeken, waar om 15.00 uur een herdenking plaatsvindt.

Meer informatie is te vinden op de website https://loopinvrijheid.nl/. Daar kan men zich inschrijven voor deelname aan één of meerdere etappes.

Deze Drenthe Hike is een initiatief van de Stichting Toeristische Promotie Zuid West Drenthe gesteund door SNN Leader projecten, Provincie Drenthe.