Beilenaar (30) knijpt keel van agent dicht vanwege bekeuring voor wildplassen: werkstraf en boete van 900 euro

Een 30-jarige man uit Beilen is voor het mishandelen van een agent na afloop van het Grosse Oktoberfest in Beilen op 29 september veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

De man kneep de keel van de agent dicht, omdat die hem wilde bekeuren voor wildplassen.

De agent vreesde voor zijn leven. Hij had de aanval van de Beilenaar niet zien aankomen. Uit pure nood greep hij naar zijn wapen om zijn aanvaller in zijn been te schieten. Op dat moment kreeg hij een harde duw en belandde hij met zijn hoofd in de bosjes. Zijn hals werd niet meer afgesnoerd en hij kreeg weer lucht.

‘Hij verweerde zich, het was noodweer’

Een collega zag de worstelpartij en schoot te hulp. Hij duwde de twee omver. De Beilenaar werd meegenomen naar het bureau. ,,Hij verweerde zich, het was noodweer”, zei de advocaat van de Beilenaar op zitting. De agent stelde zich die avond ‘discutabel’ op, zei de advocaat. Volgens hem zou de agent hebben geprovoceerd.

De Beilenaar wilde na het feest nog naar het toilet, maar dat werd hem geweigerd. Iedereen moest het terrein verlaten, want het feest was voorbij. De toiletten waren gesloten. De feestganger had hoge nood. Hij wandelde terug, het terrein op en plaste tegen de tent. Daar werd hij door de agent aangesproken.

‘U bent uw boekje te buiten gegaan’

,,Hij moest afknijpen”, zei de raadsman. En dat lukte de plassende man niet. Een andere feestganger bemoeide zich met het gebeuren en werd door de agent weggestuurd. De verdachte liep ook maar weg. Volgens de advocaat werd hij vervolgens bij een pijnpunt achter het oor gepakt. Hij maaide uit reactie naar de agent.

De rechter dacht hier anders over. ,,U bent uw boekje te buiten gegaan. U had de aanwijzing van de agent moeten opvolgen”, zei ze.

De officier van justitie eiste een celstraf van twee maanden. De verdachte had geen strafblad. U hoort niet in de gevangenis thuis, zei de rechter tegen de verdachte. Die moet de agent een schadevergoeding van 900 euro betalen.