De balk

Geke Enting uit Zwiggelte vult deze week de column De Boer op in. Een veehouder is van alle markten thuis, dat blijkt uit haar verhaal:

Een winderig weekend. Bij de houtkachel hebben we het over het werk wat gedaan moet worden vanavond. Taken worden verdeeld, ik ga met de kinderen kalfjes voeren. Ron melkt de koeien. Als ik in de stal kom, klinkt een vreemd geluid uit de melkstal.

We melken in een melkstal en deze zijn er in allerlei soorten en groottes. Hoe onze melkstal er uit ziet? In het midden zit een put, dit is de plek waar je als melker staat. Aan beide lange zijden is plaats voor 12 koeien. Bij binnenkomst draaien de koeien 90 graden en steken de kop tussen 2 balken door. Als de koeien melk hebben gegeven, gaan de balken omhoog en omlaag en kunnen de dames alle 12 tegelijk de stal in lopen.

Met het horen van het vreemde geluid, lijkt het alsof iets mis is met de balken. Een aantal koeien verlaat de melkstal. Dichterbij gekomen blijkt dat een staalkabel is geknapt. Mopperend hoor ik ‘en dat altijd op zondagavond.’ Samen halen we de koeien, die te vroeg uit de melkstal zijn gegaan, weer op. Het melken gaat, op halve capaciteit, door. Als de kalveren gevoerd zijn en de kinderen in rust, ga ik terug naar de stal.

Onderdelen voor de melkstal hebben we op voorraad. We kunnen niet zonder, de melkstal moet twee keer daags draaien. Een aantal nieuwsgierige dames komt ook even kijken bij de reparatie van de balk en wat we aan het doen zijn. Altijd dezelfde dames, Alma, Els en Nanna, staan met de neus vooraan. Mijn taak tijdens de reparatie; spullen aangeven, meekijken én niet onbelangrijk, de koeien bij de schroevendraaiers en het trapje weghouden.

Op dit soort momenten blijkt dat je als veehouder van alle markten thuis moet zijn. Zowel op vakgebied als ook met de techniek. Zelfs op de momenten dat je er geen zin in hebt, moeten er soms dingen gebeuren. Zo ook de geknapte staalkabel vervangen die zondagavond. Waarom we het niet maandagochtend doen? Om 6 uur ‘s ochtends moet de melkstal klaar staan voor de ochtendmelking.

De balk is weer gerepareerd, de melkstal draait weer en met gezelschap van nieuwsgierige dames is het allemaal geluk. Vee verzorgd, melkstal weer in orde en morgenvroeg: nieuwe ronde!