Natuur om de hoek
Door Paul Mentink

Sterrenbeelden

​Op onbewolkte nachten staat er een rijke schare aan sterren aan het firmament. Vooral goed zichtbaar in de winter.

Regelmatig beweegt de Maan zich door dit lichtspektakel. Sommige planeten zijn op gezette tijden eveneens waarneembaar, vooral de grote jongens Jupiter en Saturnus en onze twee buurplaneten Venus en Mars. Overdag staan er evengoed sterren aan de hemel. Edoch, onze ster, beter bekend als de Zon, schijnt dermate krachtig, dat de rest niet te zien is.

Sinds het begin van de mensheid zien veel personen in de grote hoeveelheid lichtpuntjes allerlei patronen, waar ze dan een bekend figuur van kunnen maken. In Nederland is aan de noordelijke hemel het steelpannetje alom bekend. Veel mensen weten nog wel te vertellen dat dit het sterrenbeeld de Grote Beer is. Het broertje de Kleine Beer is meestal ook bekend en vaak weten ze die nog wel te vinden. Daarna houdt het vinden van sterrenbeelden al snel op. Tenzij je astronoom bent, dan heb je een bovenmatige interesse in sterren. Immers, astronomen zijn over het algemeen wetenschappers, die zich bezighouden met hoe ons heelal er uitziet, waar de diverse hemellichamen zich bevinden, wat de processen en wetmatigheden zijn die het heelal en zijn inhoud maken tot wat het nu is, en hoe het heelal is ontstaan.

Naast de astronomie bestaat de astrologie. Het is de benaming voor de leer die de samenhang tussen de stand van de hemellichamen (vooral planeten en sterren) en het leven op aarde beschrijft. Astrologie is echter geen wetenschap, maar een vorm van waarzeggerij. Astronomen maken vaak gebruik van de twaalf algemeen bekende sterrenbeelden uit de dierenriem. Want iedereen heeft een eigen sterrenbeeld, dat is het sterrenbeeld waarin de Zon stond op de dag dat je geboren bent. In veel media kun je voor jouw sterrenbeeld de horoscoop vinden voor de komende dagen. Zoals hierboven al vermeld, het is waarzeggerij en ik heb daar helemaal niets mee. Als iemand mij dan ook vraagt wat mijn sterrenbeeld is, antwoord ik steevast kippenhok.

Uit het volgende experiment blijkt wel waarom ik geen vertrouwen heb in de astrologie. In de jaren zestig plaatste Michel Gauquelin een advertentie in een Parijse krant, waarin hij gratis een uitgebreide horoscoop aanbod. Zo’n 150 belangstellenden stuurden het meegeleverde evaluatieformulier terug. Uit deze groep vond 94% dat de beschrijving in de horoscoop goed overeenkwam met hun persoonlijkheid. Wat Michel niet had verteld, is dat hij iedereen exact dezelfde horoscoop had gestuurd. Niet alleen dat, de horoscoop was gemaakt voor een zeer beruchte Franse massamoordenaar uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit voorbeeld geeft voor mij eens te meer aan, dat er voor een kippenhok gelukkig geen horoscoop bestaat.

Paul Mentink (paul@paulmentink.nl)