Gekke weken

Geke Enting schreef deze week de column De Boer op. Ook alle agrariërs in Midden-Drenthe hebben te maken met het coronavirus. Het zijn gekke weken:

Maart, na veel natte weken, klinken nu ’s ochtends de vogels. Heerlijk kwetterend vanuit de bomen, loop ik ’s morgens naar de melkstal – heerlijk vind ik dat geluid! Het land droogt af en we maken ons klaar voor voorjaarswerkzaamheden.

Toch kennen deze weken een bepaalde spanning waarmee we de geschiedenisboeken gaan halen: corona. Wie had gedacht dat dit zo’n impact zou hebben op ons dagelijks leven? Verzorgingstehuizen, scholen en kinderopvang gesloten. Evenementen afgelast. De oproep om het fysieke contact met anderen te minimaliseren – ons sociale leven ligt, zo goed als, plat.

Of we ons vervelen? Zeker niet, ons werk gaat altijd door, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. En met de aankomende landwerkzaamheden is van verveling zeker geen sprake. Tot voor kort mochten we de dingen samen doen, nu moet het soms met z’n allen omdat we even niet terug kunnen vallen op opvang voor de kinderen. Deze gekke weken geven nieuwe uitdagingen, maar laten we er met elkaar het beste van maken.

De impact voor het thuiswerken voor ons, als melkveehouder, is niet zo groot. Toch merken we het wel op ons erf. Van afnemers, toeleveranciers en andere betrokkenen krijgen we berichten dat ze alleen komen indien dat noodzakelijk is en dat we afstand moeten houden. Goed dat de maatregelen worden opgepakt, al wordt de wereld voor velen wel klein. Ook de financiële maatregelen van de overheid en banken geven aan dat er onrust heerst in de wereld. Gekke weken!

Daar waar het volstrekt normaal was dat je met een volgeladen wagen de winkel verliet, laten de schappen in de supermarkt nu ook een ander beeld zien. Voedsel is niet zo vanzelfsprekend als dat het altijd lijkt. De voedselmakers worden aangemerkt als de cruciale beroepsgroep. Of we het ook zo voelen? Jazeker! Ons werk beleven we vandaag niet anders dan voor de komst van corona: de dieren worden verzorgd zoals normaal, de weiden worden bemest zodat de koeien over een paar weken naar buiten kunnen en de gewassen kunnen groeien. De Nederlandse landbouw is en blijft producent van hoogwaardige producten. Dat deden we vol overgave en passie en dat blijven we doen!