De etiquette van het zwembad

Zwemmen is een favoriete sport van veel Nederlanders. Niet zo gek, want het is een goede manier om je spieren sterker te maken zonder het lichaam zwaar te belasten. Wist je dat er (ongeschreven) regels gelden in het zwembad? We geven je een klein lesje zwemetiquette.

Stel eerst vast wat voor zwemmer je bent. Heb je al een tijdje niet gezwommen? Dan ben je misschien nog niet de snelste. Daar is niets mis mee. Sowieso is het raadzaam het tempo langzaam op te voeren, dus ga rustig van start. Een half uur is voor een beginner al behoorlijk pittig.

 

 

Douchen

Zwembaden in Nederland zijn wettelijk verplicht om desinfecterende middelen als chloor in het water te doen. Je vooraf douchen lijkt daarom misschien niet noodzakelijk, maar dat is het wel. Door je af te spoelen, spoel je de eerste bacteriën van je lichaam. Je levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de hygiëne van het zwembadwater en er hoeven daardoor minder desinfecterende middelen gebruikt te worden. Dat is weer beter voor onze huid. Heb je een wond, wacht dan in ieder geval met zwemmen tot deze dicht is. Ronddrijvende pleisters en losgeweekte korstjes zijn niet erg fris.

 

Blijf rechts

Blijf zoveel mogelijk rechts zwemmen om andere, snellere zwemmers niet te hinderen.

Hou je het liever bij de schoolslag? Blijf dan sowieso rechts. Dan kunnen de borstcrawlers er makkelijk langs.

 

Inhalen

Iedereen heeft een eigen zwemtempo. Niets mis mee. Maar hoe haal je nou het beste in? Het werkt net als in het verkeer: links inhalen. Wil je er langs, maar kan het niet zonder degene voor je daarvan op de hoogte te stellen? Geef dan een licht tikje op de linkervoet. Dit is een signaal dat je wilt inhalen en dat je voorganger ruimte moet geven. Even vragen of iemand aan de kant gaat is geen optie. De akoestiek in een zwembad is niet goed, waardoor het verzoek niet gehoord wordt. Te dicht op je voorganger zwemmen is ook niet gewenst.

BRON: Zwembadbranche.nl