Burgemeester Mieke Damsma: ‘Blijf naar elkaar omzien’

Beilen - De coronacrisis treft ons allemaal. De wereld lijkt soms even stil te staan. De overheid heeft maandagavond de regels omtrent de bestrijding van dit virus nog eens aangescherpt. Burgemeester Mieke Damsma spreekt bemoedigende woorden in de krant van woensdag 25 maart:

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, treffen ons allemaal hard. Misschien dachten we een paar weken geleden nog dat het in Nederland wel mee zou vallen, inmiddels ziet ons dagelijks leven er helemaal anders uit.

Of het nou gaat om de manier waarop we met elkaar omgaan of de wijze waarop we werken, we leven in een nieuwe werkelijkheid, die ook weer iedere dag verandert.

We zien de berichtgeving over de landen om ons heen, waarvan een aantal nog harder getroffen wordt dan wij. We vragen ons af: ‘Gaan wij ook die kant op?’ Kinderen gaan niet meer naar school, grote evenementen worden uitgesteld of helemaal geschrapt. Winkels sluiten hun deuren en even een drankje doen met vrienden in de kroeg is er niet meer bij.

Ook op lokaal niveau zijn de gevolgen enorm. Kleine en grotere ondernemers zien hun omzet dalen of zelfs helemaal wegvallen. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid gaan de deur niet meer uit en mogen geen bezoek meer ontvangen. Heel verdrietig! En we zijn genoodzaakt om op straat en in winkels met een grote boog om elkaar heen te lopen om de 1,5 meter afstand te respecteren.

Het is allemaal nodig om er met elkaar voor te zorgen dat ons zorgsysteem niet overbelast raakt. Dat de ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten aankunnen.

Tegelijkertijd zie ik ook mooie dingen ontstaan.. Initiatieven om elkaar te helpen of elkaar op een alternatieve manier een hart onder de riem te steken. Kleinkinderen die hun opa’s en oma’s uitleggen hoe FaceTime werkt, zodat je op afstand elkaar toch kunt zien. Gezinnen organiseren spelletjesavonden, en Nederland is massaal aan het puzzelen geslagen.

Ondanks dat overheerst toch het gevoel van onzekerheid. Hoe lang gaat dit duren? Word ik zelf ook ziek? En wat betekent dit voor mijn oude vader of moeder? Gaat mijn onderneming het redden? Kan ik dit jaar wel eindexamen doen?

Allemaal vragen waar we op dit moment geen antwoord op hebben. Wat we wel weten is dat we met elkaar aan zet zijn om deze tijd door te komen. Waar dat kan, steken we als overheid de helpende hand toe, maar we moeten dit echt met elkaar doen!

Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid mogen nu geen bezoek ontvangen. Maar we kunnen ze wel laten weten dat we aan ze denken. Je kunt wat vaker bellen, een kaartje, een bloemetje of een ander cadeautje sturen. Een bericht via mail, of een handgeschreven brief. Een gesprek op afstand is niet hetzelfde als een persoonlijk gesprek, maar het is wel een gesprek. Help elkaar waar dat kan. Het naoberschap, waar we in Midden-Drenthe in normale omstandigheden al heel goed in zijn, is nu waardevoller dan ooit.

Blijf in contact met elkaar. Ook met de mensen die nu ziek thuis zitten, al dan niet met vastgestelde corona. Zij hebben te maken met isolatie of quarantaine. Hen wil ik graag heel veel sterkte wensen!

En ook een woord van dank is op z’n plek. Dank aan alle inwoners van onze gemeente die er op de één of andere manier aan bijdragen dat we als samenleving niet helemaal stil komen te staan. Of dat nou als professional of als vrijwilliger is, dank je wel voor jullie enorme inzet!

Ik wil iedereen nogmaals oproepen om alle maatregelen na te leven. Als je naar buiten gaat om bijvoorbeeld boodschappen te doen, houd je dan aan die 1,5 meter afstand. Ook tot het personeel in de winkels! Kom niet met groepen bij elkaar. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt en kunnen we deze crisis doorkomen.

Tot slot en misschien wel het allerbelangrijkste: Blijf naar elkaar omzien.

 

Mieke Damsma

burgemeester